С наближаването на звездопада (метеорния поток Персеиди, който е в пика си в средата на август) темата за наблюдение на звездите става все по-актуална.

Кога, ако не в топлите летни вечери може човек да се изтегне някъде на открито, да се загледа в милионите звезди над главата си и да се замисли на каква малка планета живеем и какви прашинки сме на фона на безкрайната вселена?

Планетариумите са едно от най-добрите места да научите повече за вселената, да си припомните позабравени факти и да се насладите на гледки, които няма как да видите на друго място.

Ето и кои са най-добрите места за звездобройство в България:

Националната астрономическа обсерватория "Рожен"

Това е вероятно първото място, за което се сещаме, когато си представим наблюдение на звездите. Обсерваторията се намира в Родопите, където дори и без телескоп ще видите гъсто обсипано със звезди небе.

Можете да посетите обсерваторията през деня, когато ще влезете вътре и ще чуете беседа, както и през нощта, когато ще можете и да надникнете през телескоп.

Часовете и дните за посещение варират според сезона (вижте тук)

Планетариумът в Пловдив

Пловдив има планетариум едва от няколко години, но той е един от най-модерните в България. Куполът му е с диаметър 8 метра, а в залата има 50 места. В Планетариума се прожектират няколко филма за космоса, както и филмът "Морски чудовища", който разказва за водните гиганти, обитавали Земята в праисторически времена.

Прожекциите са с фиксирани часове, а Планетариумът се намира в сградата на Природонаучния музей в Пловдив (вижте повече информация тук).

Планетариумът в Смолян

Планетариумът е затворен до края на 2021 г. за мащабен ремонт.

Астрономическа обсерватория и планетариум Ямбол

От 2021 г. планетариумът в Ямбол има нов дигитален апарат, благодарение на който се прожектира сферично изображение с висока резолюция и триизмерен звук. Посещението на планетариума става с предварителна заявка по телефона, като можете да заявите и наблюдение на нощното небе (вижте повече информация тук).

Направи си сам планетариум

Не е задължително да имате телескоп, за да се загледате в нощното небе. Достатъчно е да излезете навън в ясна нощ и да сте достатъчно далеч от населени места, за да не пречи изкуственото осветление на звездните гледки.

Ако искате да знаете кои съзвездия виждате и къде са планетите в точно този момент (и дори Международната космическа станция!), свалете на телефона си някое от многобройните приложения за разпознаване на звезди (например Star Tracker или Skyview) и ще имате свой личен планетариум.