Почиващите в Португалия ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест за ковид, удостоверение за ваксиниране или за преболедуване, за да отседнат в хотел или друго място за настаняване на летовници, съобщи днес португалското правителство.

Същите документи ще се изискват и за хранене вътре в ресторант в петък вечер и през уикенда. Правилата ще важат за 60 общини, включително столицата Лисабон и град Порту, оценени като високо рискови от гледна точка на разпространение на коронавируса, предаде Ройтерс.

Освен електронното удостоверение на ЕС за настаняване в хотел и посещение на ресторант ще важат и бързите антигенни тестове, които могат да бъдат осигурени от хотелите, обясни министърката.

Новите мерки, посрещнати с недоволство от Сдружението на ресторантьорите, ще позволят все пак на заведенията в зоните с висок риск от заразяване, които в последните два уикенда нямаха право да работят, да отворят за вечеря в събота и неделя.

Вечерният час, какъвто вече има в 45 общини, се въвежда и в още 15.

Населението на Португалия е 10 милиона. Днес тя съобщи за 3000 нови случая за последните 24 часа. С тях общият брой на инфектираните от началото на пандемията става 899 295. Близо 90 на сто от новите случаи за на по-заразния делта вариант на коронавируса.