Мюнхенският коледен базар тази година няма да се проведе, въпреки подготовката и старанието на германските власти да въведат строг пропусквателен режим.

Кметът на града Дитер Райтер излезе с изявление, че няма избор и трябва да отмени популярното събитие, което обикновено привлича по 3 милиона посетители всяка готина. Това се случва на фона на рекордно високи нива на заразени в Германия през последните дни, съобщи Си Ен Ен.

Смята се, че коледният базар, който се провежда на "Маринплац" в сърцето на баварската столица, води началото си през 14-и век. По план тази година базарът трябваше да отвори врати на 22 ноември и да продължи до 9 януари.

В Германия се регистрират по 50 000 нови случая на ден - най-високата цифра от началото на пандемията, като Бавария, където се намира Мюнхен, е особено тежко засегната.

Въпреки тежката ситуация с COVID-19 в други германски провинции засега коледните базари не са отменени, но рискът остава. Повечето обявиха още при оповестяване на тазгодишните дати, че са възможни всякакви промени, включително и пълна отмяна, в зависимост от здравната ситуация.

Германия е прочута с коледните си базари, много от които имат вековна история. Базарът в Нюрнберг, този в Щутгарт и този в Мюнхен са сред най-мащабните. Всяка година в Германия се провеждат около 2500 коледни базара, които генерират между 3 и 5 милиарда евро приходи (по данни на асоциацията на съдържателите на щандове).