Програмата на Европейския съюз DiscoverEU ще бъде възобновена и хиляди млади хора, които навършват 18 години, ще могат да получат безплатни карти за пътуване с влак до 40 000 дестинации в 33 европейски държави.

Заради пандемията програмата беше отменена през 2020 г., но бюджетът ѝ е прехвърлен за 2021 г. и така общият брой безплатни карти ще е по-голям тази година.

"Предвиждаме един мегапакет от около 60 000 карти за пътуване да бъде отпуснат най-вероятно този октомври," се казва в изявление на еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Според изискванията на програмата, за безплатни карти за влак Interrail могат да кандидатстват всички младежи от държави членки на ЕС, които навършват 18 години в съответната година. Тъй като 18-годишните от 2020 г. са пропуснали своя шанс заради пандемията, по изключение те ще могат да кандидатстват тази година.

Избраните младежи ще могат да използват билетите си в периода от март 2022 г. до март 2023 г. Участниците могат да пътуват сами или в група до петима души, като максималната продължителност на пътуването е 30 дни.

Целта на инициативата е младите хора от Европейския съюз да могат да пътуват и да трупат опит от срещите си от първо лице с културите на други страни членки.

От следващата година по тази програма ще могат да кандидатстват не само младежи от страни от Европейския съюз, но и от други страни, участващи в програмата Erasmus+.

Подробна информация за кандидатстването ще се появи на сайта на инициативата в следващите месеци.