Експерименталният туризъм е една от последните тенденции сред пътуващите младежи по цял свят и е доста труден за формулиране - на практика той е отричане на всичко, което традиционният туризъм е. Именно това го прави толкова подходящ за практикуване в условията на пандемия, когато редица ограничения не ни позволяват да пътуваме по познатия ни досега начин.

Под експериментален туризъм се разбира всяка форма на пътуване, в която пътуващите не посещават традиционните забележителности или го правят, но не по традиционните начини. Той би могъл да бъде всичко, което въображението на пътешественика измисли, но все пак има няколко по-разпространени форми (вижте по-долу). Но преди да преминем към конкретни идеи за практикуване на експериментален туризъм, да видим как се появява.

История на експерименталния туризъм в няколко реда

Смята се, че френският журналист Жоел Анри е основоположник на идеята, който бил силно обезпокоен, че повечето туристи правят едно и също, когато пътуват в чужбина. Така те не могат да участват в свое уникално преживяване, а само мултиплицират вече утвърденото. През 1990 г. той създава своята Лаборатория за експериментално пътуване Latourex. Идеята добива световна популярност, когато през 2005 г. той става съавтор на издание на Lonely Planet, наречено "Наръчник за експериментален туризъм".

В интервю за CNN Жоел Анри споделя: "Така увеличаваш своята възприемчивост. Установяваш определени ограничения и се придържаш към тях - това е единствената ти цел за периода, който решиш да посветиш на това преживяване. Отворен си за всички изненади, които ще се появят по пътя."

Как да практикувате експериментален туризъм

Стреличката ще покаже. Разгърнете карта на района, държавата или света пред себе си, след това затворете очи и хвърлете стреличка за дартс по нея. Там, където падне стреличката, е следващата ви дестинация.

До летището, но без полет. Смисълът на този тип микропътешествие е да отидете до най-близкото летище и да разгледате всичко в него, но без да се качвате на самолет.

Обърнете гръб на забележителностите. Обиколите всички основни забележителности, но правете снимки, докато сте обърнати с гръб към тях.

Из улиците на града. Изследването на града може да се случи не посредством обикаляне от забележителност на забележителност (които може и да са затворени), а чрез скитане по улиците. На хартиените карти на градовете обикновено има азбучен списък с улиците. Открийте първата и последната по азбучен ред и нарисувайте между тях права линия (или някаква друга форма). След това изминете трасето.

Леви-десни. След като излезете от вратата, направете ляв завой, след това при първа възможност - десен. Редувайте така ляво и дясно, докато не стигнете до някое интересно място или докато някакво препятствие ви попречи да продължите. Този вид случайни маршрути може да се изминават както с кола, така и пеша.

Пътуване за изгубени и намерени двойки. Отидете с любимия човек в друг град заедно, след което се разделете и двамата се опитайте да се намерите отново.

Нощни птици. Посещавайте дестинации само от здрач до зори.

Туристи в собствения си град. Отседнете в хотел в собствения си град, срещайте се с нови хора, търсете малко известни забележителности и не се прибирайте вкъщи, докато ваканцията ви не свърши.