В следобедните часове на 10 юли Земята се пропука. Три пукнатини се появиха североизточно от основата на Литли-Хрутур - малка планина на полуостров Рейкянес в Югозападна Исландия - и започнаха да изхвърлят разтопена лава високо във въздуха, придружена от шлейфове газ.

Последното изригване на вулкан в Исландия не бе шокиращо, Litli-Hrútur ( "Малкият овен") е част от вулканичната област Фаградалсфял. През март 2021 г. и август 2022 г. вулканът изригна след почти 800-годишен сън, околността се тресеше от няколко дни, а преди изригването бяха регистрирани над 12 000 земетресения.

Първоначално пукнатините на Литли-Хрутур се простират на повече от 1 км, като разпръскват във въздуха три линии от нагорещена до червено лава. До следващата сутрин две от пукнатините се затварят, а лавата се изтласква от един продълговат активен конус. С натрупването на лава той бързо се разраства до голям кратер, който някои описват като "най-новия вулкан бебе на Земята". Само за една седмица кратерът е достигнал височина от около 30 м и продължава да расте с всеки изминал ден.

Количеството лава, изхвърлено през първата нощ, е било огромно (до 50 кубични метра в секунда) и се е разпространявало във всички посоки, в резултат на което сухият мъх, който покрива този пуст пейзаж, се е запалил.

След това силните ветрове разпространяват пожарите в мъха на много широка територия и за няколко дни е преценено, че мястото е твърде опасно за посетителите поради комбинацията от газове от вулкана и вредния дим от пожарите в мъха. Местната противопожарна служба използва хеликоптери, за да потуши огъня. В крайна сметка пожарите са овладени, а ветровете се променят в северозападна посока. На 17 юли беше отворена пътека и посетителите започнаха да се стичат, за да видят това рядко събитие отблизо.

Снимка: ruv.is

Достъпът до вулкана зависи от условията и се променя с всеки изминал ден; местните власти предоставят актуална информация всеки ден, след като са оценили условията и възможността за посещение.

В момента на посетителите е разрешено да посещават обекта. Създаден е специален паркинг (Р2); оттук авантюристите изминават пеша или с велосипед 9 км по предимно равна пътека до голяма площадка за наблюдение, макар че последният километър е скалист. След като стигнат дотам, те се намират само на 1 км от изригващия вулкан, който можете да бъде видян през топлинна мъгла. Това е невероятно зрелище дори от това разстояние, особено през нощта, когато фонтаните от изригваща лава се виждат по-добре на фона на по-тъмното небе (макар че тук не се стъмва истински до средата на август).

 

В момента пътеката е отворена от 09:00 до 18:00 ч., а походът в двете посоки отнема поне пет или шест часа, включително времето за изкачване и времето, прекарано в наслаждаване на гледката. Пътешествието може да бъде предприето само от достатъчно здрави хора, които са подготвени с подходящи туристически обувки, дрехи и вода. На мястото няма съоръжения, но екипите за търсене и спасяване са на разположение в случай на спешни случаи, пише BBC.

Достъпът до наблюдателната площадка може да се промени с течение на времето, тъй като геолозите трябва да се уверят, че няма да се отворят нови пукнатини, преди да позволят на посетителите да се доближат до кратера. В ранните часове на 19 юли голяма част от кратера се срути, като много бързо изля лава в район на запад. По време на изригването през 2021 г. имаше много промени в поведението на лавата, като седмици след първоначалното изригване се отвориха нови пукнатини.

Лаура Уейнман, докторант в Училището по околна среда към Университета в Лийдс, която изучава разсейването на екологично реактивни микроелементи във вулканичните шлейфове, е била в самолета за Исландия "в рамките на няколко минути след началото на изригването". Тя събира проби от вулканичния шлейф като част от изследването си, което се фокусира върху разбирането на състава и разпределението по размер на частиците във вулканичния шлейф и начина, по който те се пренасят в атмосферата.

Уейнман обяснява, че последното изригване в Исландия и създаването на този нов малък вулканичен кратер не е изненада, тъй като околността се тресе от силни земетресения от шест дни и е известно, че магмата е много близо до повърхността. "Земетресенията, които започнаха на 4 юли тази година, бяха причинени от ново нахлуване на магма в района между Фаградалсфял и Кейлир, който се намира на североизток от предишните места на изригване през 2021 и 2022 г.".

Снмика: ruv.is

Бавно движещият се език от лава, който се отделя от кратера, се изтласква надолу по склона, създавайки величествени потоци от лава. Има различни видове лава, открити при вулканични изригвания; тази тук е от типа а'а, който представлява базалтова лава, характеризираща се с крехка повърхност, съставена от счупени лавови блокове, наречени клинкер. При движението си напред парчетата разкриват червени горещи зони сред сивото и черното на по-хладната лава. Често се чува зловещо пращене, подобно на чупене на стъкло.

"Да видиш изригване никога не става по-малко специално", казва Уейнман. "След като приключим с вземането на проби, винаги се опитваме да отделим малко време, за да се полюбуваме на красотата и страхопочитанието към вулкана. Мисля, че именно комбинацията от любопитство и лек ужас пред лицето на тази огромна природна сила ни кара да се връщаме и да изучаваме вулканите."

"Бебешкият" вулканичен кратер продължава да расте с всеки изминал ден. Понастоящем лавата тече с приблизително девет кубически метра в секунда дневно, което е подобно на количеството от изригването през 2021 г., макар и значително по-малко от това през първата нощ. "Има ограничение за това колко високо може да стигне кратерът, преди по своята същност да стане нестабилен. Мисля, че ако активността остане висока, тогава е възможно да станем свидетели на по-нататъшни събития, при които части от стената на кратера могат да се срутят. Това е много динамична система, но много хора работят по моделирането на различни сценарии за това накъде могат да се движат потоците лава", казва Уейнман.

Няма как да се предвиди колко дълго ще продължи изригването - предишните две продължиха шест месеца (2021 г.) и три седмици (2022 г.). Въпреки това "досега изригването на Литли-Хрутур се е държало по подобен начин на изригванията, наблюдавани през 2021 г. и 2022 г.", каза Уейнман. "В някакъв момент ще започнем да наблюдаваме спад на активността и тогава може да видим нещо подобно на изригването през 2021 г., когато имаше периоди на прекъсване на активността, преди изригването окончателно да спре. Що се отнася до това колко дълго ще продължи това изригване... просто ще трябва да продължим да наблюдаваме."