Испания може да се похвали като една от най-посещаваните страни в Европа. Барселона отдавна се задъхва от огромната вълна туристи, но освен сухопътни туристи, Испания забелязва още една промяна, пише Euronews.

Испанският национален институт по статистика посочва, че през април са пристигнали около 7.8 милиона души. В първите четири месеца от настоящата година, испанците са успели да посрещнат около 24 милиона туриста и така отбелязват скок с 18%, спрямо миналата година. Туристите влияят пряко върху цените, а местните вече усещат разликата в цените, след като хотелските стаи са се повишили с 12% и вече се предлагат за приблизително 135 евро на вечер.

Испанците имат още едно звено, което трупа сериозен капитал - наемането на лодки. Повечето испански притежатели на яхти и други малки корабчета, са готови да ги пуснат под наем. В някои от най-големите платформи за наемане на лодки, общият брой е близо 55 хиляди плавателни съда. Статистиката показва, че интересът се е повили с 42% за последните 2 години. Единствената друга локация, където яхтите печелят вниманието на аудиторията, е Франция.

Мнозина виждат корабите като перфектна алтернатива на хотелите. Между 2019 и 2022 г. сайтове като Click&Boat отбелязва приходи от 200 милиона евро - от тях 15% идват именно от Испания. Компанията обработва една поръчка за лодка на всеки 18 секунди. Интересът към електрическите лодки се повишава и цената за един ден в открито море излиза около 350 евро за 6 души, включително и нощувка - човек заплаща около 60 евро на ден.

Канарските острови и Балеарите могат да се похвалят като една от любимите дестинации за наемателите. Испания разполага с повече от 8000 километра крайбрежна зона. Анализите на компанията посочват, че най-доброто време за плаване и най-добрите цени са през май и септември. Освен Испания, Италия също предлага подобни разходки.

Самият процес за наемане на лодка не е обвързан с някакви плавателни умения. Туристите трябва да изберат лодката, нейните размери и да използват услугите на капитана ѝ. Свободата е пълна в това отношение и със сигурност е по-изкушаваща от стационарен хотел.

Повечето компании, които предлагат подобна услуга, често се свързват и със собствениците, които искат да предоставят своята яхта под наем, точно както се случва и с популярната платформа Airbnb. Следва само определянето на времето, избраната посока на плаване и точки за почивка. При наличието на много по-разумна цена, туристите могат да изберат тази възможност, спрямо останалите.