Железопътният туризъм започва да предлага все по-интересни приключения в Европа. Нов маршрут позволява на туристите да се възползват от разходка през три държави и 8 града в рамките на 2 часа. Словенските железници вече са пуснали този маршрут и най-важното е, че цената е само 8 евро в посока, пише Euronews.

Има и 5-часова версия на пътуването, която последно е била активна преди 30 години, но тази година линията е възобновена и посреща гости до 30 септември.

Новият маршрут следва линията на Австро-Унгарската империя, построена преди повече от 150 години. Туристите ще могат да се възползват от по-дълги и приятни уикенди за разходка и опознаване на околностите.

Влакът тръгва от Североизточния пристанищен град Триест и продължава към Словения, където възможните спирки са Сежана, Дивача, Пивка и Илирска Бистрица. Последната дестинация е приятелски настроена към почитателите на вело туризма. Гостите могат да си наемат и електрически велосипеди, за да разгледат пистите и да се полюбуват на планински гледки.

Влакът продължава към Хърватия и спира в Шапяне, Опатия-Матули и Риека. Опатия може да посрещне гости в различни курорти и рококо вили, предлагайки незабравима гледка към Адриатическо море. Риека е другият пристанище град, запазил дворците от Хабсбургската ера от XIX век, ако това е вашата дестинация, домакините препоръчват да обърнете внимание и на театъра от същия период, декориран от Густав Климт.

Влаковете се движат всеки ден и в двете посоки. Стартът на разходката започва в 8 часа без 10 минути сутринта от Трест и спира в Илирска Бистрица в 8 часа и 54 минути сутринта, а в Риека е в 9 часа и 54 минути сутринта.

В обратната посока стартът е в 6 часа и 25 минути следобед, пристига в 8 часа и 40 минути във Вила Опатия. Цената на единичният билет е 8 евро, но всеки гост може да планира цялото пътуване с един билет и само да се качва и слиза във въпросния ден без нуждата от втори билет.

Ако маршрутът се наложи през това лято, Словенската железница възнамерява да продължи да превозва пътници и след 30 септември.