През последната седмица на много места бяха въведени нови ограничителни мерки или бяха удължени досегашните.

Добра новина за почитателите на пътешествията е, че някои дестинации отварят врати и предлагат различни възможности за посещение - от многократни визи и визи за дистанционно работещи до безплатни PCR тестове и намаляване на задължителната карантина.

Вижте какво се случва на някои от любимите ви дестинации.

Дубай обяви, че пуска нова виза за многократно влизане в емирството, с което цели да улесни достъпа на туристи.

Париж е в едномесечен локдаун до средата на април. За излизане от дома е нужно попълване на формуляр, а пътуването до други градове е забранено.

Гърция обяви, че преди официалното откриване на сезона на 14 май, ще отвори тестово сухопътните си граници, като вероятната дата за това е 16 април. През сухопътните граници ще могат да минават определени националности, сред които граждани на балканските страни. Жителите на Израел също ще са добре дошли преди официалното стартиране на сезона. 

Абу Даби обяви, че ще прави безплатни експресни PCR тестове на пристигащите на летището в емирството. На пътниците няма да е разрешено да напуснат летището, преди да е излязъл резултатът от теста им, който според местните власти ще е готово до 90 минути след вземане на пробата. Хората с отрицателен тест и пристигащи от страни от "зеления списък" ще могат да се движат спокойно, а тези с отрицателен тест, идващи от страни извън списъка на безопасните държави, ще трябва да прекарат 10 дни под карантина.

Еквадор и островите Галапагос започнаха да приемат ваксинирани туристи без изискване за представяне на отрицателен PCR тест. За тези, които нямат поставени две дози от ваксината, остава изискването за тест, направен до 72 часа преди влизане в страната.

Тайланд намалява задължителната карантина от 1 април - от 14 на 10 дни. По време на изолацията на посетителите ще се направят два PCR теста. Очаква се пълното отваряне на страната без никаква задължителна карантина да бъде през 2022 г.

Индия удължи забраната за кацане на международни полети на летищата ѝ до края на април. С това времето, в което страната е затворена, ще стане една година.

Доминика, островна държава в Карибския басейн, обяви нова виза за дигитални номади и дистанционно работещи, която им позволява да работят от слънчевата дестинация за 18 месеца.