Поредна промяна влиза в сила при пътуването на българи във Великобритания

От неделя, 24 октомври, влизат в сила нови облекчения, благодарение на които ваксинираните чужденци, пристигащи от не-червени зони във Великобритания (включително България), ще могат да си направят по-евтин тест след влизане на Острова.

Влизане на ваксинирани българи във Великобритания

Все още в сила е изискването за представяне на отрицателен тест на втория ден след пристигането в страната, но вече той ще може да бъде антигенен - по-евтин вариант от PCR.

Новото правило важи само за напълно ваксинираните европейци, деца и възрастни, които представят сертификат за ваксинация. Вместо PCR тест, те ще могат да си направят по-евтиния антигенен тест на втория ден след пристигането си във Великобритания.

Тестът трябва да е направен от частна лаборатория, одобрена от британските власти. По информация на британските медии, списъкът с лаборатории, където пътниците ще трябва да си резервират час за тест, ще бъде наличен тук след 22 октомври. 

Денят на пристигането в страната се брои за ден 0, така че пътниците реално имат на разположение три дни да си направят теста.

Ако тестът излезе положителен, чужденците ще трябва да се карантинират и да потвърдят резултата с PCR тест, който ще се покрива от британската държава.

Влизане на неваксинирани българи във Великобритания

За тези, които не са ваксинирани, е предвидена възможност да влязат свободно в страната, ако представят направени до три дни преди пътуването PCR или антигенен тест. Тестът трябва да бъде във формата на Цифров COVID сертификат на ЕС. Тези, които пристигнат на границата с изтекъл тест или без такъв, ще бъдат глобени с 500 паунда.

Изискване за международен паспорт

От 1 октомври българите вече не могат да пътуват само с лична карта до Великобритания. За да бъдат допуснати на територията на страната, те трябва да представят международен паспорт, валиден за целия период на престоя им в страната.

Формуляр за локализиране на пътниците

Все още остава в сила и изискването за попълване на формуляр за локализиране на пътниците. Той се намира тук и може да се попълни най-рано 48 часа преди пътуването. Във формуляра наред с останалите детайли, трябва да се посочи и номерът на резервацията за тест на втория ден след пристигането в страната.