Ню Йорк за първи път оглавява класацията на аналитичния център "Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit) за най-скъпите градове в света от гледна точка на разходите за живот, изравнявайки се със Сингапур, който редовно е на първо място, предаде Франс прес.

"Цените скочиха с 8,1 процента средно за една година (в местна валута) в 172 от най-големите градове по света. Това е най-сериозното им повишение, регистрирано от поне 20 години", се казва в доклада за разходите за живот в света през 2022 г., публикуван днес от сп. "Икономист".

На трето място е поставен Тел Авив, културният и икономически център на Израел, който през миналата година оглавяваше класацията.

Разходите за живот в най-големите градове в света нарастват на фона на войната в Украйна и рестрикциите в някои региони срещу разпространението на коронавируса, които затрудняват веригите за доставки, предимно на енергийните продукти и на храните, сочат данните на "Икономист интелиджънс юнит".

Големите градове в САЩ се изкачват в класацията заради силния долар през последните месеци, който се разглежда като сигурна инвестиция по време на криза. На този фон Лос Анджелис се издига до четвъртото място, а Сан Франциско - до осмо.

Руската столица Москва се изкачва с 88 места в класацията до 37-ма позиция заради ръста на цените в условията на наложените на Русия санкции от страна на Запада и динамичния енергиен пазар, отбелязва "Икономист интелиджънс юнит".

Повечето от другите големи европейски градове обаче падат в класацията. Париж губи четири позиции и е на девето място сред най-скъпите градове в света.

Столиците на разкъсваните от граждански войни Сирия и Либия - Дамаск и Триполи, са най-евтините градове в класацията на "Икономист интелиджънс юнит", допълва БТА.