От 3 юни България ще бъде преместена от "червения" в "оранжевия" списък на Кипър, което означава, че режимът на влизане в страната ще се облекчи.

Вместо изискването за представяне на два PCR теста (един 72 часа преди пътуване и втори при кацане на летището), от 3 юни българите ще могат да влизат в страната само с един PCR тест или със сертификат за ваксинация.

Ваксините, които Кипър признава, са тези на "Пфайзер", "Астра Зенека", "Джонсън и Джонсън", "Модерна", "Спутник" и "Синофарм". При двудозовите ваксини трябва да е поставена и втората доза, а при ваксината на "Джонсън и Джонсън" - да са минали поне 14 дни от поставянето ѝ.

Остава в сила и задължението на пътниците да се регистрират в специалния сайт CypressFlightPass.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Кипър >>>

Нови облекчения на живота в страната

От 1 юни в Кипър влизат в сила облекченията на ограничителните мерки, които правителството обяви миналата седмица, съобщи кипърското издание "Филелефтерос".

Вече ще бъде разрешено да се събират до 20 души в частни домове, а за сватби и кръщенета този брой може да бъде по-голям.

Разрешено е провеждането на сватби, кръщенета и погребения, стига присъстващите да не надхвърлят 50 процента от капацитета на помещението и да разполагат с т.нар. "Сейфпас" (SafePass), т.е. документ, потвърждаващ, че са ваксинирани, преболедували са КОВИД-19 или разполагат със скорошен отрицателен антигенен тест. "Сейфпас" е задължителен за лицата на възраст над 12 години.

Вече могат да се провеждат публични събирания като сватби, кръщенета, абитуриентски балове и т.н. в ресторанти, парти центрове, хотели, нощни клубове и др. при следните условия:

- до 150 души на закрито за обяд или вечеря,

- до 280 души на открито за обяд или вечеря,

- до 250 души във всеки един момент на открито за прием/коктейл.

Отварят театрите, кината, казината, богослужебните места и т.н., като се позволява да се запълват до 50 процента от капацитета си. Във всички закрити обществени места посетителите над 12-годишна възраст трябва да представят "Сейфпас".