Обречената на гибел подводница "Титан" всъщност е "разрешила" мистерия на "Титаник" година преди фаталната си имплозия. В архивирано видео на OceanGate ,компанията, която преустанови дейността си след катастрофата, разкри какво се е случило по време на успешна експедиция до останките на лайнера, пише The Independent.

Мистерията е открита от една от жертвите на миналогодишната катастрофа, френският изследовател и експерт по "Титаник" Пол-Анри Наржоле, 77-годишен, който през 90-те години на миналия век забелязва петно на сонара до потъналия кораб.

Снимка: БТА/AP

След откриването му се появиха предположения, че петното може да е причинено от друго корабокрушение или от геоложка особеност на дъното на Северния Атлантически океан.

Въпреки това, 26 години след като Наржоле прави първото откритие, не може да се обясни какво представлява то.

Преди смъртта си миналата година, ученият посещава успешно мястото на корабокрушението 37 пъти, включително и по време на първата експедиция за извличане на артефакти през 1987 г. Когато през 2022 г. най-накрая успява да изследва непознатата структура в "Титан", Наржоле открива, че тя представлява голяма екосистема, процъфтяваща с морски живот.

Той имал възможност да я разгледа отблизо благодарение на кръглия прозорец на "Титан".

"Не знаехме какво ще открием", казва той. "На сонара това можеше да е всичко, включително друг потънал кораб.

"Търсех възможността да изследвам този голям обект, който се появи на сонара. Беше невероятно да изследвам този район и да открия това очарователно образувание, кипящо от толкова много живот."

Във видеоклипа за откритието се твърди, че посещенията на "Титаник" с пилотирани подводни апарати позволяват на изследователите да забележат малки детайли, за които се твърди, че вероятно биха били пропуснати, ако се разглеждат от безпилотни подводни апарати ROV.

Но макар че подводницата "Титан" наистина е стигала до "Титаник" няколко пъти, при по-късен анализ на експерименталното превозно средство се твърди, че това е отслабило корпуса му от въглеродни влакна с течение на времето.

Снимка: БТА

Предполага се, че това е довело до неговата "катастрофална имплозия" през юни миналата година, която отне живота на петима души, сред които и Наржоле - 58-годишният британски милиардер Хамиш Хардинг, 48-годишният пакистански бизнесмен Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сюлейман, както и изпълнителният директор на OceanGate Стоктън Ръш.

Използването на въглеродни влакна в корпуса беше подложено на критика в подводната индустрия по онова време.

Сега експерти, сред които и режисьорът на "Титаник" Джеймс Камерън, се питат как OceanGate изобщо са могли да предлагат търговски експедиции до корабокрушението, които струват 250 000 долара на човек. Разследването на инцидента продължава, като Бреговата охрана на САЩ потвърди пред The Independent, че в момента е на етап установяване на фактите.