С началото на ваксинирането срещу Covid-19, малко по малко държавите започват да облекчават режимите за влизане на чужденци и да олекотяват правилата за тези, които са получили и двете дози.

Ваксината като билет за бързата лента

Много от туристите се отказват от пътуванията си в чужбина не от страх да не се заразят, а заради неудобствата от изискванията за предоставяне на PCR тест, правене на многократни PCR тестове или изолиране под карантина след пристигане. Перспективата да прекарат 10 дни, затворени в хотелска стая, на фона на почивките, които рядко надвишават 14 дни, не е особено привлекателна.

За да се справят с този проблем, някои страни въвеждат облекчен режим на влизане за тези, които могат да предоставят документ за поставена ваксина.

Кипър още в края на 2020 г. обяви, че пристигащите в страната чужденци ще избегнат карантината, ако са ваксинирани, без обаче да посочи точна дата за влизане в сила на това правило.

В началото на 2021 г. Сейшелите отмениха изискванията за изолация за ваксинираните, като изискването е от поставянето на втората доза да са изминали поне две седмици.

Следващите държави, които осигуряват бърз достъп на териториите си за ваксинирани чужденци, са Румъния, Полша и Исландия.

Тайланд също обмисля подобна стъпка, като се очаква точните правила да влязат в сила след средата на 2021 г.

Проблемът с фалшивите сертификати за ваксиниране

Още с въвеждането на изискване за предоставяне на отрицателен PCR тест, започна циркулирането на фалшиви документи, като такива бяха заловени и в България. Този проблем е налице и при сертификатите за ваксиниране. При липсата на единна световна система за електронен Covid-19 паспорт, фалшификатори предлагат подправени документи.

В изявление за медиите вицепрезидентът на IATA (Международната асоциация за въздушен транспорт) Ник Карийн заяви: "Броят на фалшивите тестове, а впоследствие и сертификати за ваксини за Covid-19, ако не бъдат дигитализирани, е притеснителен не само за нас, но също и за правителствата и потребителите."

Даниел Шкеди, който търси оферти за такива фалшификати като част от работата си в компанията за предотвратяване на измамите "Фортър", обяснява пред "Травъл Уийкли", че в интернет има предложения за фалшиви имунизационни паспорти, но все още не са твърде много.

"Не виждам да е наводнено с готови бланки или подобни, но като се заровя във форумите, хората говорят за това. Със сигурност е обсъждана тема. Когато пътуването се задвижи отново, ще виждаме повече такива," обяснява Шкеди.

От IATA се притесняват, че наличието на фалшиви документи ще разубеди правителствата да отворят границите си и ще подкопае усилията за овладяване на пандемията.

Йордания отмени карантината, без изискване за ваксина

Йордания стана последната държава, която се надява да засили туризма си с отмяна на задължителната 7-дневна карантина, която се налагаше на туристите до скоро.

Все още остават в сила някои ограничения. Всеки, който иска да влезе в страната, трябва да предостави отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигане. След пристигане, пътниците са длъжни за своя сметка да си направят втори PCR тест, който в Йордания струва около 40 долара.

Носенето на маски на обществени места е задължително, а дори и когато са част от туристическа група, посетителите са длъжни да спазват дистанция.

Всички забележителности в Йордания са отворени за туристи - пустинята Уади Рум, древният град Петра и морските курорти по брега на Червено море.

Йордания затвори границите си през март 2020 г. и наложи един от най-строгите локдауни в Близкия изток.