След като повече от 25 държави в Европа отмениха ограниченията по границите си и вече за пътуването до много дестинации не е нужен COVID сертификат, европейските власти обявиха, че носенето на маски в самолети също ще отпадне, при това за целия Европейски съюз.

Европейската агенция за авиационна безопасност и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията обявиха, че от 16 май няма да се изисква носенето на маски на летищата и в самолетите в Европа, предаде Ройтерс.

Промяната следва подобна мярка в САЩ. Редица американски авиокомпании заявиха през април, че вече няма да изискват носенето на маски, след като федерален съдия във Флорида постанови, че разпореденото от правителството на САЩ задължително носене на маски в обществения транспорт е незаконно.

Директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон заяви, че макар носенето на маска да престане да бъде задължително, "е важно да се има предвид, че заедно с физическата дистанция и добрата хигиена на ръцете то е един от най-добрите начини за намаляване на предаването (на вируса)".

Двете агенции заявиха, че правилата за маските се очаква да се различават след отмяната на задължителното им носене.

Авиокомпаниите са съветвани да насърчават пътниците да носят маски в самолетите, пътуващи за и от места, където в обществения транспорт все още се изисква носенето на маски.