Ако ви предстои пътуване или изчаквате отваряне на границите на мечтаната си дестинация, вижте по-важните промени в правилата за пътуване за някои държави, както и новини, свързани с нови услуги и завръщане на любими събития по-късно тази година. 

Хърватия премахна всички ограничения за пътуване

На 3 май Хърватия стана поредната държава в Европа, която премахна всички ограничения за пътуване. Влизането в страната вече ще става както преди пандемията - само с валиден документ за самоличност. Така Хърватия стана деветата балканска страна, до която пътуваме без сертификат

Литва премахна всички ограничения за пътуване

След Естония и Латвия, Литва също премахна всички изисквания за представяне на COVID документи на границата от 1 май. Вече не се изискват нито тест, нито доказателство за ваксинация или преболедуване от COVID-19.

Израел премахва изискването за тест

От 20 май Израел отпада изискването за представяне на PCR тест при пристигане на международното летище Бен Гурион в Израел. От 10 май притежателите на туристически визи ще могат да избират дали да представят PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в страната, или бърз тест, направен до 24 часа преди това. Притежателите на всички други видове визи ще могат да влизат в страната без никакъв тест още от 10 май.

Япония отваря границите през юни

Япония, една от последните големи азиатски държави, които държат границите си затворени за туристи, планира да облекчи правилата и да започне да приема посетители с туристически цели от месец юни. Засега не са обявени подробности за изискванията към пристигащите или за евентуални дневни ограничения на броя посетители.

Лаос отвори границите за туристи

От 9 май Лаос отвори границите си за туристи, след като досега достъпни бяха само няколко "свободни от COVID-19" провинции. От всички пристигащи на възраст над 12 години ще се изисква да представят или сертификат за ваксинация, или бърз антигенен тест, направен до 48 часа преди влизане в страната. От същата дата за пръв път от повече от две години в страната отвориха развлекателните заведения.

Нова Зеландия отвори границите за ваксинирани туристи

От 5 май Нова Зеландия отвори границите си за жителите на 60 страни, които влизат в страната без визи (САЩ, Япония, ЕС, Сингапур и др.). За момента в страната се допускат само ваксинирани чужденци, които трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, както и да се тестват самостоятелно при пристигането си. Засега плановете се неваксинирани туристи да бъдат допускани в страната от октомври.

Тръгва високоскоростен влак между Атина и Солун

От 15 май по линията Солун - Атина тръгва високоскоростен влак, който ще покрива трасето за по-малко от 4 часа. В двете посоки ще се движат по два влака дневно - сутрин и вечер, а пътуването ще е само с предварителна резервация. Билетът в едната посока ще струва между 55 и 65 евро, като до 3 юни ще може да се ползва 20% отстъпка. Влакът ще разполага и вагон ресторант.

Октоберфест се завръща

След двегодишно прекъсване през 2022 г. емблематичният фестивал Октоберфест се завръща в Мюнхен. Местните власти обявиха, че събитието ще се проведе без ограничения от 17 септември до 3 октомври. Събитието привлича повече от шест милиона туристи всяка година.