В летния сезон и заради интереса към морските ни курорти не достигат свободни места в автобусите. Справка в електронната система на една от компаниите показа, че за днес няма места в посока Южното Черноморие, а за дестинации на Северното Черноморие все още могат да бъдат купени билети. Една от причините да се пълнят автобусите е поскъпването на горивата, което води до по-малко използване на лични автомобили, предаде БНР.

Заради засиления интерес на пътуване в посока от столицата към морето една от компаниите вече два пъти е увеличила броя на автобусите по тези направления, каза Теодора Велева от отдел "Маркетинг" в автобусната фирма.

Осигуряването от страна на превозвача на допълнителни автобуси по дадено направление трябва да отговаря на редица условия, за да се избягват ситуации с препокриването на линии.

"Нашата компания има 17 курса, които ежедневно тръгват от Централна автогара София към Черноморието. Към тях трябва да се прибавят и автобусите, които тръгват от Пазарджик, Пловдив, Ямбол и от Плевен също ежедневно в посока към Черноморието. Също така сме пуснали и извънредни автобуси, които подпомагат трафика, особено през уикенда, когато интересът на пътниците е доста по-засилен. Стартирането на извънредна сезонна линия, не е така лесно. Не е като да си извадиш личния автомобил от гаража и да тръгнеш към морето. Това се регулира от закон, тъй като има доста редовни линии и не може честотата на предлаганите превози да бъде така безгранична", обясни Велева.

Според интереса на пътниците резервациите на билети за Слънчев бряг, Бургас и Синеморец трябва да се прави 4 - 5 дни преди пътуването, а за Ахтопол ден, два по-рано.

Мнението и на управителя на Централната автогара в София Иван Мирославов е, че има натоварване във всички посоки в страната и това, може би е част от високата цена на горивата.