Новата инициатива на фондация "Проект Бузлуджа", която се занимава с дейности, насочени към отваряне и социализиране на едноименния монумент, се нарича "Отряд Бузлуджа". Тя е свързана с набиране на доброволци от Казанлък и региона, които да се включат в каузата с различни дейности. Това съобщи пред журналисти председателят на фондацията арх. Дора Иванова по време на събитието "Коктейл с кауза", цитирана от БТА.

Дейностите по обезопасяване на паметника се очаква да приключат съвсем скоро преди настъпването на зимата, а от следващата година той ще може да бъде отворен за посетители, посочи още тя.

В "Отряд Бузлуджа" може да се включи всеки, който иска да бъде съпричастен към дейността на фондацията. "Имаме конкретни задачи на терен, а всеки месец предстои да правим срещи като тази в Казанлък", обясни тя и съобщи, че следващата сбирка ще бъде на 9 декември.

Арх. Иванова посочи още, че освен в дейностите на терен, доброволците могат да се включат и в дългосрочните цели и акции на фондацията. "Бихме искали да продължим неписаните истории за "Бузлуджа", а има толкова много хора, които могат да разкажат от първо лице за паметника. Смятам, че всеки може да участва в тази инициатива", коментира тя и подчерта, че популяризирането на каузата и развиването на мрежата от партньори също е много важно.

Арх. Дора Иванова изрази мнение, че извършените до момента дейности са една огромна стъпка напред за каузата на фондацията и благодари за подкрепата на Община Казанлък, Областната администрация в Стара Загора и Министерството на културата. "През последната година успяхме да опазим всички мозайки, да премахнем опасните отломки от покрива, да почистим сградата и да изградим вътре безопасни зони и пътеки. Предстои да бъде изграден информационен павилион, а в сградата ще има физически макет и видеопрожекции", обясни тя. Иванова посочи, че това са само първите стъпки, а основната цел е монументът да бъде защитен изцяло и да се превърне в културен център за съвременно изкуство, музика и театър.

"Това е най-известната българска сграда в света и хора идват от цял свят, за да я видят. Всички, които се интересуват от архитектурата й, е важно да знаят и историческите факти за нея", коментира Дора Иванова и напомни, че паметникът е построен с идеологическа цел. Тя подчерта, че социализирането на монумента ще има голямо влияние върху развитието на туризма в региона и изрази надежда "Отряд Бузлуджа" да се превърне в една активна група в града и региона, която да помогне за развитието на проекта. "Смятам, че от всеки един от нас зависи да променяме нещата към по-добро", каза още тя.