След като няколко европейски държави вече обявиха, че отменят или предстои да отменят всички COVID ограничения на територията си, тенденцията е последвана и от две екзотични дестинации.

Йордания и Доминикана също се готвят да отменят изискванията за сертификати, маски и социална дистанция, като и двете са първи в своите региони - съответно Близкия изток и Латинска Америка - да предприемат тази стъпка.

Йордания

В Йордания промените влизат в сила от 1 март. От тази дата на летищата в страната от чуждестранните граждани вече няма да се изискват PCR тест преди влизане и още един - при пристигане. Пътниците все пак ще трябва да подпишат декларация, че се съгласяват да бъдат тествани, ако проявят симптоми на COVID-19, както и че в случай на положителен тест ще се самоизолират.

Йордания е сред популярните за българските туристи дестинации, както с невероятния изсечен в скалите град Петра, така и с пустинята Вади Рум и морските си курорти.

Доминиканска република

Снимка: iStock by Getty Images

Доминиканската република е друга популярна дестинация, до която много българи пътуват в търсене на зимно слънце и красиви плажове. Президентът на страната Луис Абинадер обяви, че се премахват всички ограничения, свързани с COVID-19, на територията на страната - включително носенето на предпазни маски и изискването на ваксинационни сертификати за влизане в ресторанти и други обществени места.

Страната ще продължи да предлага на гражданите си безплатни ваксини и да препоръчва поставяне на бустерна доза, като поставя силен акцент върху индивидуалната отговорност. По думите на президента карибската нация "заслужава и има нужда от емоционално възстановяване" от пандемията и многобройните ѝ ефекти върху населението. Решението вече е обнародвано с решение на здравното министерство, като все още не е ясно дали ще отпадне и изискването за представяне на ваксинационен сертификат или тест при пристигане в Доминиканската република от чужбина.