Макар и със закъснение спрямо много други европейски държави, които вече отмениха всички COVID ограничения на територията си и на границата, Италия обяви облекчаване на ограниченията в страната на две фази.

Ако ви предстои пътуване до Ботуша или очаквате връщането на "Италия от едно време", преди да се отправите натам, вижте как и кога ще бъдат отменени COVID правилата в страната.

Кои мерки ще бъдат облекчени от 1 април

На 31 март официално се слага край на извънредното положение в страната. Повечето мерки, които се отменят от 1 април, засягат работното място - например служителите над 50 години няма да имат нужда от "суперзелен сертификат" (в Италия това е документ, който доказва, че приносителят му е ваксиниран или преболедувал COVID-19) за достъп до работното си място.

До края на април "суперзеленият сертификат" все още ще се изисква от всички посетители на ресторанти на закрито, дискотеки, кино, театър и концерти на закрито.

От 1 април обаче няма да се изисква сертификат или тест за тези, които консумират храна и напитки на открито, както и за настаняване в хотел.

Ползването на градски транспорт ще е възможно без зелен сертификат от 1 април, като ограничението ще остане само за превозите на дълги разстояния (междуградски автобуси).

От 1 април без зелен сертификат ще може да се влиза в поща, магазинчета за цигари, банки и обществени офиси.

Остава в сила изискването за носене на маски на закрито, като за градския транспорт, кино и театър задължително е маската да бъде FFP2.

Отпада ограничението за брой посетители на стадиони, концерти и дискотеки на открито, при положение, че се изисква зелен сертификат от всички присъстващи.

Кои мерки ще бъдат облекчени от 1 май

От 1 май няма да се изисква зелен сертификат за достъп до обществени места - ресторанти на закрито и градски транспорт на дълги разстояния.

От същата дата отпада изискването за носене на маски на закрити обществени места.

Мерки на границата

Засега не е предвидено облекачване на мерките за преминаване на границата в Италия. По информация на българското външно министерство за влизане в Италия е нужно представяне на ваксинационен сертификат с две дози (или бустерна доза след изтичане на 9 месеца от втората доза), отрицателен PCR (до 72 часа) или бърз тест (до 48 часа преди влизане в страната) или документ за преболедуване (важи до 6 месеца).