Италия е една от най-популярните дестинации в света и винаги из пътищата ѝ ще се намират хора, които я посещават за първи път.

Това е страна на изкуството, културата, едни от най-изумителните музеи и галерии в света, изкусителната кухня и съвършеното кафе. Тук има над 50 обекта на ЮНЕСКО, три активни вулкана, над 1200 езера и пица в изобилие. Както и още стотици неща, за които може и да не ви дойде наум, докато не се срещнете очи в очи.

Ако ви предстои италианско туристическо кръщене, сме ви подготвили няколко полезни съвета, които да имате предвид, за да премине пътуването ви гладко. Хубавите изненади сме оставили на Италия!

1. Приемете, че няма как да видите всички от един път

С толкова много и разнообразни забележителности из цялата си територия Италия просто е невъзможна за опознаване от веднъж. Затова освен ако не планирате обиколка от няколко месеца, приемете, че първия път ще видите само парченце от страната. Можете да си изберете географски участък (за повече слънце отидете на юг, за късни ски - на север) или да се спрете на тема - плажове, култура, винен туризъм...

2. За някои от големите забележителности ще ви трябва резервация - отрано!

Забележителности като "Тайната вечеря" в Милано приемат само ограничен брой посетители дневно и ако сте в града само за няколко дни, е много вероятно да трябва да резервирате билетите си онлайн няколко месеца по-рано. От началото на пандемията много от големите забележителности продават билети само за определен час, което намали времето за чакане отпреди пандемията. Във всеки случай предварителното проучване е задължително.

Ако планирате да посетите много забележителности в един град, вижте дали няма общ билет или City Pass, с който да го направите по-евтино.

Снимка: iStock by Getty Images

3. Някои услуги (магазини, влакове) не работят в неделя

В Италия има няколко компании, които оперират влаковете в страната, като някои регионални влакове не се движат в неделя. Добре е да проверите разписанията, преди да планирате пътуването си с влак. Имайте предвид също, че (както на много места по света) влаковете често закъсняват или биват отменени заради ремонти, стачки и други. Не забравяйте винаги да валидирате билетите си за влак, преди да се качите (важи най-вече за регионалните влакове, които нямат дата и час на билетите).

В малките градове почти никакви магазини не работят в неделя, поне не и до обяд. Това обикновено не важи за туристическите градове. Освен това магазините често имат обедна почивка между 13 и 16 или 17 часа.

4. Италия не е еднаква навсякъде

Това, което е вярно за Рим или Неапол не е непременно вярно (или непременно не е вярно) за Милано или Катания. Различните италиански региони имат свои собствени традиции, местна кухня, диалекти и като цяло са си цели микродържави.

5. В малките градове хората не говорят английски

В Рим и Милано можете да се оправите на английски без проблем, но в малките градове ще ви трябва италиански разговорник, Google Translate или друго приложение за превод, с което да се разберете с местните хора. При всички случаи научете няколко поздрава и любезни думи, с които да спечелите симпатиите на италианците, дори и след това да продължите на английски.

6. Не оставяйте бакшиш в заведение, ако вече имате такса обслужване

Ако на касовата бележка имате 10% такса обслужване, няма нужда да оставяте допълнителен бакшиш в заведенията. Понякога в сметката има и друга такса - coperto - в размер на 2-5 евро на човек. Тя се заплаща, ако сте седнали да ядете на място в ресторанта (а не сте взели храна за вкъщи например).

Снимка: iStock by Getty Images

7. Кафето на бара е по-евтино от кафе на маса

В много градове цената на кафето е различна (понякога драстично различна), в зависимост от това дали искате да изпиете кафето си прави на бара (както правят повечето италианци) или искате да седнете на маса.

8. Много музеи са затворени в понеделник

Както и на много други места по света, понеделник не е добър ден за посещение на музеи в Италия. Проверете работното време на местата, които искате да посетите и като цяло оставете понеделник за плаж, безцелно шляене или други свободни дейности.

Снимка: iStock by Getty Images

9. Италианците вечерят късно

Ако сте свикнали да сядате на вечеря към 18:30 часа, в Италия ще трябва да смените режима си. Италианците вечерят късно и много от ресторантите не са отворени преди 19:30 и дори 20 часа. Заредете се с леки закуски или седнете в някой от по-туристическите ресторанти, които единствени са отворени по цял ден.

10. Италианският бар не е каквото звучи

В Италия "бар" на практика е кафене - място, което отваря рано сутрин, сервира кафе и прясно изпечени кроасани, а понякога и сандвичи.