С всяка изминала седмица все повече държави се присъединяват към графата "преминаване на границата без изискване за отрицателен тест или ваксинационен сертификат".

Някои държави нямат изисквания за влизане на територията си от месеци - като Мексико и Ел Салвадор.

В Европа първи в отмяна на изискванията за преминаване на границата бяха скандинавските страни.

Без ваксина или тест вече може да се влиза и в няколко държави на Балканите - Сърбия, Турция, Румъния и Словения.

Ето и актуален списък на всички страни, до които в момента българите могат да пътуват без изискване за представяне на COVID документи:

ЕВРОПА

1. Дания

2. Швеция

3. Норвегия

4. Швейцария

5. Исландия

6. Полша

7. Великобритания

8. Ирландия

9. Нидерландия - от 23 март всички граждани на ЕС ще пътуват свободно до Нидерландия. Остава изискването за попълване на здравен формуляр.

10. Унгария - в страната отпадна и изискването за носене на маски.

11. Мадейра - португалският остров отмени всички COVID изисквания при пристигане с всички видове транспорт. За останалите португалски острови и континенталната част на страната все още има ограничения.

12. Черна гора - страната обявява периодично мерките си, към момента поне до 24 март 2022 г. от българските граждани, които влизат в страната, не се изискват никакви документи, свързани с COVID-19, нито предварителна регистрация.

13. Турция - изисква се сертификат или тест само при пристигане в страната с въздушен транспорт. Носенето на маски е задължително само на закрито.

14. Румъния - носенето на маски на обществени места вече е само препоръчително, но не и задължително.

15. Сърбия

16. Словения

ЕКЗОТИКА

17. Мексико - цяла зима Мексико е една от най-свободните откъм COVID ограничения страна, включително и при пристигане на границата, където не се изискват никакви документи за ваксинация или тестване.

18. Доминиканска република - първата карибска страна, която отмени всички ограничения на границата.

19. Аруба - не се изискват никакви документи, свързани с COVID-19, освен закупуване на местна здравна застраховка с покритие за инфекцията.

20. Монголия - страната не само отмени всички ограничения на границата, но и предлага безплатни ваксини на туристите.

21. Коста Рика - за влизане в страната неваксинираните чужденци трябва да закупят задължителна здравна застраховка, а за ваксинираните и децата под 18 години това правило не важи. От 1 април и това правило отпада. Остава изискването за попълване на здравен формуляр преди пътуване.

22. Ел Салвадор

23. Йордания - страната е изключение - единствена в Близкия изток, която премахна всички ограничения за чужденци на границата.

24. Кения - в страната се влиза без тест и ваксина, като дори при положителен тест за COVID-19 карантината не е задължителна.

АКО ВИ СЕ ХОДИ НА ЕКСКУРЗИЯ ИЛИ ПОЧИВКА, РАЗГЛЕДАЙТЕ АКТУАЛНИ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ ТУК >>>

Продължава облекчаване на мерките в други държави

Други държави все още не са готови да отворят свободно границите си, но предприемат стъпки за облекчаване на мерките за влизане или на територията си.

Канада - от 1 април отпада изискването за представяне на тест от напълно ваксинираните чужденци, които влизат в страната. Канада допуска на територията си само напълно ваксинирани чужденци, които идват с цел туризъм.

Камбоджа - чужденците, пристигащи в страната, вече няма нужда да си правят тест. Ваксинираните могат да влизат свободно, а неваксинираните трябва да прекарат 14 дни под карантина. Освен това страната възстанови издаването на виза при пристигане, което беше преустановено в началото на пандемията.

Италия - от 1 април вече няма да е нужен суперзелен сертификат за достъп до хотели, заведения, градски транспорт и други.

Тайланд - от 1 април се отменя изискването за отрицателен PCR тест преди пристигане в страната. Напълно ваксинираните туристи трябва да си направят PCR тест при пристигане в хотела си, а след излизане на резултата са свободни да се движат из цялата страна. Още един тест трябва да си направят на 5-ия ден - антигенен, чийто резултат сами да въведат в специално приложение.

Германия - отпадна изискването за ваксина или тест за пътуване с влак или влизане на обществени места. Маските остават задължителни само при ползване на градския транспорт и в болниците.

Индонезия - страната отмени изискването за карантина за всички чужденци, независимо от ваксинационния им статус и независимо от мястото, на което ще пътуват.

НО! На връщане в България все още се изискват COVID документи

Според текущите правила, при връщане в България, независимо от цвета на зоната, в която попада държавата, до която сте пътували, от вас се изисква да представите един от трите документа: сертификат за ваксинация (валиден една година), документ за преболедуване или тест (PCR или антигенен), направен преди пристигане в България. Тези, които нямат нито един от трите вида документи, трябва да прекарат минимум 3 дни под карантина, след което имат право да си направят тест и да се освободят от карантината, ако той е отрицателен.