Както всяка година, с наближаването на август в нощното небе започват да се виждат метеорите от метеорния поток Персеиди - най-добрият метеорен дъжд за годината според НАСА.

В пиковия му период (11 и 12 август) в небето могат да се наблюдават до 100 метеора на час.

Метеорите са много светли и бързи и често имат дълги светли "опашки" - истинско звездно представление. Тъй като се падат в топлите нощи на август, наблюдението им е лесно и приятно занимание.

Къде и как да наблюдавате Персеидите това лято

Можете да наблюдавате Персеидите от всяко достатъчно тъмно място. Отидете възможно най-далеч от населени места и други локации с нощно осветление и смог. Добри идеи са отдалечени полета и високи части на планините. Дори и да сте близо до града, вероятно пак ще видите метеори по време на пика в средата на август, но няма да са толкова много.

В Северното полукълбо Персеидите се виждат най-добре преди зазоряване, но понякога е възможно да видите метеори и малко след 22 часа.

Персеидите ще могат да се наблюдават от 14 юли до 24 август. 

Какво са Персеидите

Метеорите на Персеидите са всъщност частици от кометата Суифт-Тътъл. Всяка година при обиколката си около Слънцето Земята преминава през остатъци от кометата, която пък обикаля около Слънцето веднъж на всеки 133 години. Когато частиците навлязат в земната атмосфера, те изгарят с цветни и огнени следи в нощното небе.

Погледнато от Земята, изглежда сякаш метеорите идват от съзвездието Персей - оттам идва и името Персеиди.