В края на миналата година на Меча поляна, непосредствено под връх Мальовица бе изграден параклис, посветен на св. Иван Рилски. Храмът бе осветен на 29 декември 2020 година от негово преосвещенство Антоний.

На това място хората отдавна искат да се изгради параклис. Малко преди освещаването му заработиха обновени единствените ски писти с естествен сняг у нас и изцяло обновен хотел на името на върха. Тази година от комплекс "Мальовица" бързат да завършат монтирането на чисто нов и модерен спа център, в който гостите могат да се отдадат на релаксиране и пълноценна почивка.

"Във време на пандемия всички хора имат нужда от възстановителните сили на природата и чудеса. В трудни времена винаги вярата е тази, която ни дава надежда. Искам да поздравя всички българи с празника на св. Иван Рилски, който се чества днес!" казва Янко Аврамов от комплекс "Мальовица".

Янко Аврамов сподели, че са с намерението всяка година да организират молебен и курбан за здраве на празника на св. Иван Рилски, но тази година поради въведените противоепидемични мерки е невъзможно.

"Надяваме се в бъдеще да имаме възможност да организираме молебен и курбан, които да се превърнат в традиция на празника на св. Иван Рилски, защото това е светецът известен като лечител и покровител на България и защото житието му се свързва точно с този край," каза Янко Аврамов.

Стигналите до Меча поляна могат да запалят свещичка в храма, да изпият чаша ароматен билков чай и да се разходят по някой от кратките маршрути.

Пещерата на Св. Иван Рилски се намира в близост до Рилския манастир или на около 20 километра от комплекс "Мальовица". Пещерата представлява скална ниша с ширина около 11 м. Там Свети Иван Рилски е прекарал седем години от живота си. Затова и Рила се счита за неразривно свързана с житието му.