Над 25 века след построяването му и почти 200 години след възможността туристи да го посещават, Акрополът въвежда правила за контрол на посетителите в опит да облекчи огромния наплив, пише вестник Guardian.

Само през юни и началото на юли броят на посетителите се е увеличил с 80% в сравнение с 2019 г., но това може да се превърне в проблем за обекта, който е обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Пандемията от Covid-19 даде възможност на Акропола да си отдъхне от тълпите, които се бяха превърнали в редовна гледка преди това. Сега обаче те се завръщат. Огромни опашки се образуват на входа на историческия обект, а често туристите са толкова много и близо един до друг, че охраната трябва да се намесва в опит да освобождава пространство.

Министърът на културата Лина Мендони предприема мерки за справяне с туристически поток. В неотдавнашно интервю тя заяви, че ще бъде наложен по-строг контрол - ще бъдат въведени резервации за посещения с ясни времеви интервали през целия ден, пунктове за бързо влизане на организирани групи и електронно издаване на билети. "Мерките ще бъдат изпълнени изцяло до края на месеца", категорична е Мендони.

Като най-посещаваният обект в страната, Акрополът привлича над 17 000 души дневно - отражение на свръхтуризма, който засегна Гърция през последните години.

Надеждите са, че след като бъдат приложени, политиките ще облекчат проблема с опашките, изострен от пристигането на огромни круизни кораби.

"В миналото тези круизни кораби имаха капацитета да превозват няколко хиляди, населението на голямо село", каза Лисандрос Цилидис, президент на Федерацията на гръцките асоциации на туристическите агенции, приветствайки мерките. "Сега корабите са толкова големи, че имате размерите на малка държава на борда и поне 30% от всички тези пътници имат предварително закупени билети за посещение на Акропола."

Снимка: iStock by Getty Images

Неправителствената организация World Heritage Watch, която подкрепя ЮНЕСКО в опазването на обектите от световното наследство, по-рано критикува липсата на каквито и да било планове за справяне с тълпите от хора на Акропола.

"Място от световно значение като Акропола е изложено на риск, ако липсва план за неговото управление, както и разбиране как трябва да се осъществява туристическият поток", каза председателят на институцията Щефан Доемпке.

Преди две години между организацията и гръцкото министерство на културата възникна спор, след като властите одобриха реставрация на части от обекта, която включва изграждането на нова бетонна пътека. Министерството каза, че ремонтните дейности ще подобрят достъпността за посетителите в инвалидни колички и ще намалят риска от инциденти.

Доемпке обаче твърди, че работата по модернизацията "изглежда е насочена към увеличаване на броя на туристите, посещаващи обекта" и следователно е "напълно безотговорна".

World Heritage Watch изпрати писмо до Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през май, настоявайки Акрополът да бъде включен в списъка с обекти в опасност. От организацията настояват всички стоманобетонни конструкции да бъдат разрушени и мястото да се върне във вида и състоянието си от 2020 г.

Гърция логично залага на туризма, за да стимулира икономиката си след почти десетилетие дългова криза. Властите се надяват тази година да подобрят рекорда си за най-много посетители, поставен през 2019 г., когато над 31,3 млн. души са избрали страната за своята ваканция.