Започва проект за консервацията, реставрацията и експонирането на тракийската гробница при с. Свещари, който има за цел да възвърне автентичността на обекта.

Проектът, който ще продължи една година и се реализира от фондация "Кредо Бонум", с помощта на Посланическия фонд за опазване на културното наследство на САЩ и в партньорство с Министерството на културата, беше представен днес в Археологическия музей.

Реализираме идеи, за които отдавна мечтаехме да бъдат реализирани, обясни проф. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей-БАН, която е дългогодишен ръководител на археологическите проучвания в резервата "Сборяново".

В рамките на проекта ще бъде направена консервация и реставрация на отделни елементи, инсталиране на осветление, което да подчертава най-характерните елементи, създаване на 3Д документация, филм, който да бъде прожектиран на посетителите, както и информация онлайн.

Основните цели са пълноценно експозиционно представяне на украсата и символиката на гробницата и на нейната погребална обредност, както и да се приведе гробницата и защитната й конструкция в състояние, съответстващо на съвременните изисквания, обясни проф. Гергова.

Вижте част от съкровищата в гробница >>

Посланикът на САЩ Ерик Рубин посочи, че гробницата е част от световното наследство на ЮНЕСКО и всяка година я посещават над 50 хиляди души. Той изрази увереност, че, след края на проекта, посетителите ще бъдат още повече. Грантът, отпуснат от посланическия фонд, е в размер на 184 хиляди долара. Това е осмият проект в тази област, изпълняван от посолството на САЩ от 2002 г. насам.

Предишните проекти за опазване на културата включват библиотеки, джамии, древни гробници и църкви, сред които и средновековната църква в Несебър "Св. Йоан Алитургетос". Към днешна дата САЩ са дали 1 800 000 лева за опазване на богатата културна история на България. Ние инвестираме в богатото културно наследство, защото американците ценят приноса на България към общата история на човечеството, опазването и защитата на съкровищата на културата е споделена отговорност, посочи посланикът.

Той отбеляза, че, освен финансирането на проекти като Свещарската гробница и църквата в Несебър, САЩ работят в тясно сътрудничество с България и в борбата с нелегалната търговия на безценните културни артефакти.

Цветелина Бориславова, основател на фондация "Кредо бонум"отбеляза, че гробницата в Свещари продължава да изумява със своята магнетична сила и е сред най-ярките символи на силно развитата тракийска цивилизация. Щастлива съм, че огромната роля, която траките са изиграли във формирането на универсалните идеи в древна Европа, ще бъде разкрита в още по-представителна светлина, коментира тя.