В цял свят денят на лятното слънцестоене (21 юни) е по-особен. Освен, че е най-дългият в годината, това е денят на връзката между човека, Земята и Слънцето, който се отбелязва с танци, с огньове под открито небе, с плетене на венци, събиране на лечебни треви и билки, с правене на магии и тайнствени ритуали.

За някои хора това е просто още един обикновен ден. За други - още един необикновен повод да празнуват и да се радват на живота. 

Ето как можете да отбежележите деня на лятното слънцестоене според книгата "203 предизвикателства за пътешественици":

- отидете в планината/гората/парка/плажа - разходете се и/или направете снимки

- посрещнете изгрева в най-дългия ден от годината

- съберете билки (в българския традиционен календар пикът на лятото се отбелязва на 24 юни, когато е Еньовден и според обичая момичетата събират билки преди изгрев)

- открийте или измислете свой слънчев ритуал

Снимка: iStock by Getty Images

Ето и няколко идеи за места по света или в България, които да ви вдъхновят с идеи или да посетите поне веднъж в живота си в първия ден на лятото:

Стоунхендж - това е едно от местата, където се събират най-много поклонници на слънцето от цял свят.

Швеция - Шведите изразяват радостта си с танци около висок кол, украсен с цветя. Правят си и венци, които момичетата носят в косите си.

Дания - В цяла Скандинавия има традиция в нощта на лятното слънцестоене да се палят огромни огньове на открито. В Дания обаче играта загрубява и освен че се палят огньове, на тях се горят чучела от слама.

Финландия - Вечерта на лятното слънцестоене в Хелзинки се отбелязва с шумен уличен фестивал, а денят е известен като Juhannus - или празника на свети Йоан.

Бегликташ край Приморско - Около 21 юни слънчев лъч преминава през един от каменните процепи в тракийското светилище и се фокусира върху вдлъбнатина в друга скала. На място се събират ентусиасти, които правят тракийски ритуали.

Бузовград край Казанлък - Посетете този мегалит в деня на лятното слънцестоене, когато слънчев лъч осветява точно отбелязано място на отсрещната скала, което е помагало на траките да отмерват времето и сезоните.

Зайчи връх край Ямбол - Всяка година десетки хора се събират при древното тракийско светилище Зайчи връх в археологическия резерват Кабиле, за да посрещнат слънцето в най-дългия ден от годината.

*

Текстът е по предизвикателство 40 ("Отбележи деня на лятното слънцестоене") от книгата "203 предизвикателства за пътешественици". Можете да откриете книгата във всички книжарници в страната, както и онлайн ТУК >>>