След като броят на снимките и видеата с изригващия на полуостров Камчатка вулкан Ключевская Сопка в социалните мрежи започна значително да нараства, руските власти излязоха с официален призив към търсачите на силни усещания да спрат да си правят селфита край бълващия лава вулкан.

Вулканът напоследък се превърна в гореща точка (буквално и преносно) за смелчаците, които се надпреварват да снимат, да надвесват глави над кратера, от който излитат нагорещена лава и скали със стотици километри в час, както и да си пекат наденички върху още неизстиналата лава.

"В социалните мрежи се появяват все повече снимки на туристи пред изригващия вулкан," заяви министърът на извънредното положение на Камчатка и добави очевидното: "Спасителите още веднъж напомнят, че вулканичното изригване е изключително опасно за хората явление. Опасността не е само от течащата лава, но и от фреатични избухвания, които се случват, когато горещата магма влезе в контакт с лед или сняг."

Властите са предупредили всички туристически агенции в района да не водят туристите твърде близо до кратерите на Ключевская Сопка, които вече са два. Разпространени са и листовки в село Ключи, което е основна изходна точка за изкачване до кратера на 2850 м.

Въпреки опасността от избухванията, лавата, нажежените скали и дори срутването на част от кратера, според руските медии десетки туристи всеки ден се приближават опасно близо до вулкана, за да снимат случващото се.

View this post on Instagram

A post shared by Новая Камчатка