Всяка година от повече от 40 години на 27 септември се отбелязва Световният ден на туризма.

Инициативата е на ООН, по чиито данни един на всеки десетима души на планетата изкарва прехраната си благодарение на туризма. Темата на 2021-ва година е начинът, по който пандемията засегна туризма по света и как възстановяването може да е равномерно и справедливо за всички.

В България денят се отбелязва с редица събития - вижте някои от тях, които предстоят.

Преход до Сините камъни над Сливен

Дирекцията на природния парк "Сините камъни" кани почитателите на природата на поход в Сливенската планина на 27 септември, по повод Международния ден на туризма.

Походът ще започне с беседа и указания в 9.00 часа от информационно- посетителския център "Хайдушка пътека". Маршрутът ще бъде "Хайдушка пътека" - "Карандила" - "Сечени скали" - панорама към "Попстанчови скали", "Голяма чаталка" - скален феномен "Халката" - Долна лифтова станция.

Времетраенето е около пет часа. Необходими са удобни и подходящи затворени обувки, връхна дреха, по възможност дъждобран, вода, сандвичи, съветват от парковата дирекция.

Преход до водопад Скакля

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" и Община Враца организират на туристически преход до водопад Скакля. Сборен пункт е Природозащитен център "Натура" с начален час 9:00 часа. Предвиденият маршрут е: Природозащитен център "Натура" - водопад "Скакля" - м. "Кривите" - кв. "Медковец". Преходът предлага обзорни гледки и красиви есенни пейзажи във Врачанския Балкан. Осигурен е квалифициран водач от Дирекцията на парка. Походът е безплатен за всички участници.

Повече информация и записване на тел: 092 66 03 18 или на място в Природозащитен център "Натура".

Изложба в Музея на религиите в Стара Загора

Световният ден на туризма ще бъде отбелязан в Стара Загора с представянето на изложбата "Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол". Официалното откриване на експозицията ще бъде в 17:30 часа в Музея на религиите. Тя включва 25 фотографии и информационни табла, показващи великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол - Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

Изложбата до момента е представена в 6 държави и ще може да бъде разглеждана до 27 октомври 2021 г.

Откриване на източния сектор на Античния стадион в Пловдив

Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, който се намира под магазина на H&M на Главната улица в Пловдив, отваря врати за посетители в Световния ден на туризма - 27 септември.

В първите минути след отварянето гид на посетителите ще бъде археологът-проучвател на обекта Мая Мартинова-Кютова. Посещението ще става с билет на цена 5 лева.