Не една и две философии призовават да живеем ТУК и СЕГА, за да бъдем истински щастливи.

Ако трябва да спазим това правило през есента и без да напускаме границите на страната, имаме огромен избор от занимания - навън или на топло вкъщи, сами и със семейството.

Вижте предложенията ни за 15 вълнуващи преживявания, които да си подарите тази есен, без да напускате границите на страната.

 

1. Организирайте си разходка в есенна гора.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

2. Скрийте се от лошото време в спа хотел. Навън времето може да е каквото си иска, щом вие сте на топло в сауната. За бонус разкош изберете хотел с топъл басейн на открито (такива има в Хисаря, Велинград, Сандански, Шипково, Горна Баня и др.).

3. Направете планински преход в търсене на най-красивите есенни шарки. Най-подходящи за тази цел са склоновете и билото на Стара планина (пътеките към хижа Козя стена и района на Беклемето са като пъстри черги) и Родопите. Ако не сте на вълна дълго ходене, винаги можете да отидете и до близкия парк.

4. Съберете последното слънце за сезона на следобеден пикник в любимия си парк или поляна.

5. Яжте кестени в село Коларово. От няколко години това петричко село се е превърнало в символична столица на кестена, като дори си има фестивал, посветен на него. Обикновено се провежда в началото на октомври, като за точните дати трябва да следите заради епидемичната обстановка.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

6. Отидете на любимото си място сред природата, дори и времето да не изглежда никак подходящо за това. Имате си любима горска пътека във Витоша, Родопите или Стара планина? Паднат ли есенните мъгли, налейте горещ чай с ром в термоса и тръгнете натам, за да се надишате с миризма на борова смола и влажна пръст.

7. Посетете винарна, разходете се сред напръсканите във всички нюанси на жълто, оранжево и червено лозя, чуйте разказ за пътя на виното и завършете със следобедна дегустация на вино.

В някои лозя можете да останете и за пикник.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

8. Изберете някоя уютна селска къща за уикенд на топло и уютно. Когато есенният хлад се спусне вечерта, запалете огън в камината и си припомнете защо есента е най-добрият сезон за селски туризъм.

9. Влезте в музей, за да запълните дъждовна събота, в която не ви се ходи другаде. Ако се връщате в музеи, които не сте посещавали от 10-15 години, преживяването гарантирано всеки път е различно, дори и музеят да си е същият. Сред любимите ни музеи в България са Музеят за история на София, новият Научен център ПланетУм в Бургас, Планетариумът в Пловдив, Интерактивният музей в Разград и Интерактивният музей на индустрията в Габрово.

10. Посетете пещера - така или иначе температурата и микроклиматът вътре не зависят от метеорологичните условия навън. Съевата дупка, Магурата, Снежанка, Дяволското гърло, Ягодинската, Венеца - изборът е приличен.

11. Вижте най-близката до вас тракийска гробница, защото тук отново времето навън няма никакво значение. Темата за траките, техните царе, причивки и тайнствени ритуали е дълга и си заслужава да й посветите цял тематичен уикенд. Вземете книга за траките от библиотеката, разровете се в интернет, вижте на живо гробници и светилища. 

Имайте предвид, че повечето гробници имат намалено зимно работно време - проверете преди да тръгнете.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

12. Организирайте си уикенд пътешествие с колата - набележете си маршрут от 3-4 градчета, които да разгледате, без да бързате или да спазвате стриктен график.

13. Последен плаж през октомври? Това може да звучи абсурдно, но ако сте от онези хора, които така или иначе не плуват (или от онези, които плуват независимо от температурата на морската вода), блаженото спокойствие на Черноморието ще ви хареса. Усещането е почти сякаш имате морето само за себе си. Друг бонус е, че можете да се срещнете с местните, които лятно време са твърде малко и твърде трудно различими на фона на хилядите курортисти.

14. Съберете шишарки и жълъди заедно с децата. След като ги изсушите добре, можете да ги ползвате за коледна украса или да ги напоите с няколко капки етерични масла и да ароматизирате с тях дома си.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

15. Направете последни велоразходки, преди да падне снегът. През есента времето рядко е толкова студено, че да не можете да се стоплите след 10 минути каране на колело.