Когато времето е хубаво и искате да прекарате качествено време с децата си сред природата, често се оказва, че местата, които знаете, са пълни със стотици други родители със стремежи като вашите.

Когато Витоша е по-оживена от Витошка, а в Цари Мали Град и по екопътеката Искър-Панега има опашки, изберете някое по-неизвестно място.

В следващия списък ще откриете идеи за язовири, гори, екопътеки и диви поляни, където децата могат да тичат и изследват природата на воля. 

В летните месеци не забравяйте средства срещу комари и кърлежи, както и достатъчно вода в раницата!

Небесните пасбища

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Небесните пасбища много трудно могат да се препълнят с хора, защото мястото е просторно, а интересните ъгълчета са разпръснати на разстояние едно от друго. Природният парк е създаден върху наследствена земя сред гъста гора. Крачка след крачка деца и възрастни се срещат с мотиви, герои и идеи от приказките, историята и легендите - къщата на Червената шапчица, Баба Яга, стълбата от "Приказка за стълбата", цитати от известни личности, люлки, хамаци и много пейки с маси под вековната сянка.

Небесните пасбища се намира край Правец, в покрайнините на село Осиковица.

Горска пътека на приказките - край Враца

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Още една приказна дестинация, която е идеална за горещите летни дни, защото е в планината и на сянка в борова гора - това е Горската пътека на приказките.

Вие като родители ще видите една чудесна горска пътека с образователни табла, които чрез приказки и игри учат децата колко е важно да пазим природата.

Децата ще видят големи дървени "книги" с приказки, Червената шапчица, къщата на Баба Яга (както и самата нея), Вълка и мишката Гризла. Но в гората, за разлика от приказките, няма добри и лоши животни - всички са важни за баланса на природата.

Намира се на 20 км от Враца по асфалтовия път за пещера Леденика. Прочетете повече за Горска пътека на приказките >>>

Пътека на здравето над село Кладница

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Частта на Витоша откъм Перник е доста по-рехаво населена с туристи в сравнение с Драгалевци, Бистрица и Симеоново например. Пътеката на здравето над село Кладница е лек маршрут, който ще ви отнеме около половин час в посока. По маршрута има всичко, което може да зарадва едно дете - няколко дървени мостчета, река, камениста пътека, както и пейки и маси за почивка и хапване.

Почти през цялото време се движите в гора, което го прави подходящ за летните горещини. Прочетете повече за Пътеката на здравето над село Кладница >>>

Витоша над село Ярлово

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако нямате нужда от специални забавления, създадени за децата, а просто търсите чисто и просторно място за разходка без тълпи, тръгнете към северната част на Витоша при село Ярлово. Оттук минават маркирани пътеки в природния парк, които обаче не са сред популярните и туристите са рядкост. В центъра на селото има магазини и кафенета, откъдето можете да си вземете нещо за хапване, а след това да се отправите на разходка по поляните (в тази част Витоша е сравнително гола, така че мястото е идеално за слънчеви разходки през зимата, в ранна пролет и късна есен).

Гори и поляни над село Локорско

Снимка: iStock by Getty Images

В зависимост от това къде точно в София живеете, пътят до Локорско може да ви отнеме по-малко време, отколкото до Люлин. Над софийското село има чудесни гори и черен път, който се изкачва нависоко, за да разкрие пред очите ви един от най-красивите залези край София. По пътя минават предимно почитатели на планинското колоездене и екстремните моторни спортове. Подходяща е за деца, които обичат да ходят по-дълго. Можете да спрете за пикник край пътеката.

Друг вариант е да се разходите до водопадите на Локорско - няколко един над друг, край които също има поляни и места за пикник.

Дядо Йоцо гледа

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Паметникът на Дядо Йоцо се издига и гледа към жп линията от един хълм в дефилето, където и днес всеки ден минава влакът, който Вазовият герой чакал. 5-метровата статуя е създадена през 2005 г. по идея на жител на близкото село Очин дол. От паметника тръгва и кратка екопътека, има поддържано зелено пространство с пейки и беседка, както и ресторант. От всички изброени дотук места, при това е най-вероятно да има повече хора в хубав слънчев ден. Прочетете повече за паметника Дядо Йоцо гледа >>>

Язовир Храбърско

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Язовир Храбърско се намира на 15-ина минути от София в посока Калотина. Язовирът е малък с места за риболов, барбекю зони и ресторант (който работи само в летните месеци). Освен жабите и рибите, негови обитатели са и няколко патици, които се разхождат по бреговете.