Саудитска Арабия възнамерява да построи едно от най-големите летища в света. Ръкавицата е хвърлена и мащабният проект ще отвори врати през 2030 г. и ще се състезава с летището в Истанбул по размери и обслужване на клиенти.

Проектът се строи в Рияд и ще носи името "Цар Салман". Архитектите са поставили шест огромни успоредни писти и годишно ще обслужва около 120 милиона пътници годишно. Точно с такъв поток от пътници, въпросното летище ще спечели и наградата за най-голямото в света, пише Aerotime.

Сметките на Saudi Inrastructure Expo посочват, че летището ще помогне на годишното привличане на гости в страната, а скокът ще бъде от 29 милиона до 120 милиона - последната цифра трябва да се постигне през 2030 г. Прогнозите за 2050 г. са за близо 185 милиона души. Самите полети също ще се увеличат. Саудитска Арабия смята да посреща повече от 1 милион самолета на година, когато летището отвори врати.

Саудитска Арабия вече е обезопасила повече от 57 квадратни километра, които ще бъдат площта на тази територия. Летището се строи от Mace Group с партньорство за около 30 години, интересното е, че същата компания обслужва и летище Хийтроу.

Дизайнерите на летището са компанията Foster + Partners. Този проект отваря повече от 150 хиляди работни места, когато започне своята работа. Очаква се това да е най-голямото международно летище, което ще измести настоящия Цар Фахд, който сега обслужва близо 10 милиона души на година.

Разширяването на летателните сили на Саудитска Арабия показва, че страната е готова да разшири и своя туристически бранш, който от години е предпочитана дестинация за мнозина, търсещи перфектния пустинен оазис. Саудитска Арабия има планове да превърне Рияд в един от най-големите мегаполиси в света и да повиши популацията до 15-20 милиона души.

Цар Фахд най-вероятно ще продължи да работи, но във времето ще пренасочва пътници към по-голямото летище. Въпросното летище е било построено като военна база, но днес е преконструирано в цивилно летище и е връзка на 43 дестинации по света.