Северното сияние никога не е едно и също - цветовете, яркостта и танца на светлината в нощното небе са винаги неповторими.

В арктическите части на Европа сезонът на северното сияние продължава от август до април, за което време могат да се наблюдават до 100 дни с магичното шоу в небето.

А всяка отделна поява на сиянието от края на миналата година е кръщавана с отделно име и хората от цял свят са поканени да участват в избора на имена.

Сайтът This is Arctic вече започна да публикува имена на полярните сияния.

Последното от 20-21 януари се казваше Елън, а преди него късметлиите в северните ширини са видели Укко, Один, Босе, Тор, Пер, Магнус...

Много от имената са вдъхновени от скандинавската митология и култура, тъй като небесното явление е дълбоко свързано с жителите на най-северните части на Швеция, Финландия и Норвегия.

В норвежката митология например сиянията са свързвани със светлина от зората на света, а викингите ги смятали за душите на воини.

Смисълът на инициативата е хората да могат да свързват с име конкретно северно сияние, което са видели, и преживяванията, които са имали по време на точно това пътуване. Те могат да споделят снимки и впечатления с хаштаг с името на сиянието - например #AuroraEllen или #AuroraThor.

За да решат кои сияния ще са видими и следователно трябва да получат имена, учените използват данни за рентгеновата активност на Слънцето. Вече се знае, че най-ярките сияния обикновено се виждат в нощното небе ден или два след тази активност.

За да направи преживяването още по-лично, сайтът на This is Arctic предлага възможност да дадете име на някое от следващите сияния. Освен конкретно име, можете да добавите и историята, която свързвате с предложението си, за да направите идеята си наистина специална.

В сайта можете да видите също прогноза за вероятността да видите северно сияние на база на данните за активността на Слънцето.