Всяка година сезонът на цъфналите вишни (сакура) се очаква с огромно нетърпение в Япония.

Събитието е толкова важно, че по телевизиите дават специална прогноза за това кога ще започне цъфтежът на плодните дръвчета, която е точна до ден и дори до часове.

През 2021 г. в японските паркове няма да има тълпи от чуждестранни туристи, но японците ще могат да се насладят на нежнорозовите пейзажи около 10 дни по-рано от обичайното.

Снимка: Getty Images

По данни на Японската метеорологична корпорация се очаква първите вишневи дървета в Токио да цъфнат на 15 март.

На 16 март ще започне цъфтежът в Хирошима а на 17 - в Киото, градът, който най-често чужденците свързват с цъфналите дървета сакура.

Снимка: Getty Images

Японците са нация, дълбоко свързана с природата, която всяка година превръща цъфтенето на дръвчетата в повод за разходки, снимки и пикници под клоните, покрити с ароматни розови цветчета.

Обикновено сезонът на сакура започва в края на март и продължава до май. По това време се провеждат Ханами фестивали, които в буквален превод означават "фестивали за гледане на цъфнали дървета".

Снимка: Getty Images

Смята се, че Ханами фестивалите водят началото си преди повече от хилядолетие, когато аристократите се наслаждавали на цъфналата пролет и пишели стихове, вдъхновени от красотата на природата.

Освен цъфналите вишни, в Япония се наслаждават също и на цъфналите сливи.