Определено не живеем в най-доброто време за пътуване, но истинският пътешественик се възползва от всички възможности за поддържане на авантюризма, които същестуват в момента.

В други времена март беше сигнал за началото на градски уикенд пътувания в Европа, посещения на градините с милиони лалета Кукенхоф в Холандия или на Фестивала на лалето в Истанбул.

Тази година се фокусираме предимно върху България и върху дейности на открито, а отпадането на забраната за организирани екскурзии в България от 1 март може само да ни радва (докато очакваме възобновяването и на екскурзиите в чужбина от 1 април).

Ето кои са десетте неща, които всеки пътешественик трябва да направи през март:

1. Да отпразнува началото на топлия сезон с разходка до място с невероятна гледка.

2. Да отиде на пикник. Ако търсите дестинации около София, ето тук имаме 13 идеи.

Снимка: iStock by Getty Images

3. Да посети историческо място на 3 март. Тази година 3 март е в сряда и предполага по-скоро еднодневна разходка, отколкото исторически маршрут. Посетете събитие в местния си музей или отидете до историческо място, свързано с Освобождението - Карлово, Перущица, Калофер, Клисура...

4. Да пробва експериментален туризъм. Ако хвърлите стреличка от дартс по картата на България и после отидете до мястото, което се е паднало, това е експериментален туризъм. Ако посещавате забележителностите само нощем, това е експериментален туризъм. Ако нарисувате права линия между първата улица с А и последната улица с Я на картата на града, а след това минете по трасето, това също е експериментален туризъм. Най-общо казано, експерименталният туризъм е всичко, което традиционният туризъм не е. Прочетете повече за експерименталния туризъм.

Снимка: Unsplash

5. Да започне да пие кафето си навън. Дори и зимата да се завърне за някоя последна фъртуна, всеки ден пийте кафето си навън. На терасата, в парка, на любима пейка на път за работа - изберете място, което ви зарежда и направете този дребен ритуал в символично откриване на сезона.

6. Да посрещне изгрева в деня на пролетното равноденствие. През 2021 г. се пада на 20 март в 9:37 часа. Изберете високо място с панорамен изглед на изток. Денят е събота, така че можете да продължите с пикник в планината или просто да се приберете да си доспите.

Снимка: Unsplash

7. Да върне в експлоатация велосипеда си. Събудете колелото си от зимен сън, стегнете го и го използвайте за приятни разходки. Ако комбинирате с предложението от втора точка, можете да си направите пикник в топъл ден, като стигнете до дестинацията си с колело.  

8. Да заведе любима жена на красиво място за 8 март. Може да е до меандрите на река Арда, може да е на екскурзия в България, може да е в Доминикана или Египет. Дестинациите, до които може да се пътува в момента, не са толкова много и всеки жест ще бъде оценен от любимата ви жена - любителка на пътешествията.

9. Да обядва в гората в събота и/или неделя. Ето как и защо едно семейство обядва в гората с 2-годишното си дете всеки уикенд (дори и през зимата).

10. Да попълни библиотеката си с едно от класическите български заглавия от последните години - "203 предизвикателства за пътешественици". Книгата, която през последните месеци беше невъзможна за откриване, ще има нов тираж през март.