Португалия готви отмяна на голяма част от ограничителните мерки, свързани с COVID-19. Промените ще влязат в сила от 1 октомври и са продиктувани от големия брой ваксинирани в страната - 83,4% от населението.

Премиерът на страната Антониу Коща подчерта, че страната навлиза в етап, в който се разчита на личната отговорност на всеки.

Ако ви предстои пътуване до Португалия скоро или искате да си изберете дестинация с по-малко ограничения, вижте какви са правилата, които ще важат от началото на месец октомври.

Влизане на територията на Португалия

Българите, както и досега, ще могат да влязат на територията на Португалия или с цифров COVID сертификат на ЕС, или с тест (PCR, направен до 72 часа преди качване на борда на самолета или бърз тест, направен до 48 часа преди качване).

Освен това е задължително попълването на формуляр за локализиране на пътниците (тук), като това може да се направи преди качване на борда или по време на полета до Португалия.

Правила в заведения, музеи и други в Португалия след 1 октомври

От 1 октомври отпадат ограниченията за брой хора, които посещават културни събития, сватби или седят на една маса в заведенията. Отпада изискването за представяне на отрицателен тест при настаняване в хотел.

Баровете и дискотеките отварят за първи път след март 2020 г. Техните клиенти обаче ще трябва да представят цифров ваксинационен сертификат или отрицателен тест за COVID-19.

Носенето на маски на открито вече не е задължително.

Мерки, които остават в сила

Сред малкото мерки, които остават в сила и след 1 октомври, са носенето на маски в градски транспорт, на масови събития, в болниците, хипермаркетите и моловете. Отрицателен тест за COVID-19 или ваксинационен сертификат ще се изисква при пътуване със самолет или кораб, както и за големи културни и спортни събития.