Португалия е топла, южна приказка, изтъкана от цветни фасади, ароматни рибни гозби и протяжни фадо мелодии.

Крайбрежието е разнообразно - ту с пясъчни плажове, ту с нащърбени скали. Градовете по някакъв свой магически начин са едновременно пълни с живот и безкрайно лежерни.

Цялата Португалия е страна не на контрастите, а на пъстротата. Всеки може да открие своето щастливо цветно ъгълче.

Ето и осем от най-шарените, най-ярките и най-фотогеничните места, които може да посетите в Португалия.

Разгледайте фотогалерия >>>

Авейро и лодките молисейро

Град Авейро често е сравняван с Венеция

Снимка: iStock by Getty Images

Заради каналите и цветните лодки понякога сравняват Авейро с Венеция, но това определено е една много португалска Венеция.

И лодките, и фасадите на сградите покрай каналите са в ярки цветове.

 

Дървените вили в Коста Нова

Коста Нова

Снимка: iStock by Getty Images

Самият град Авейро няма плажна ивица, но само на няколко километра от него има чудесни плажове, които са останали встрани от духа на модерните морски курорти. Коста Нова се намира само на 3 км от Авейро и е популярен с дървените си вили с фасади на райета, разположени на тясното парче суша между плажа и лагуната.

Скалите и морето в Алгарве

Снимка: iStock by Getty Images

Плажовете на Алгарве са едни от най-красивите, които ще видите в цяла Европа. Към скалите в охра и водата в синьо-зеленикаво добавете и факта, че тук са плажовете с най-фантастичния златист пясък - ето ви го перфектното морско бягство.

В Алгарве идват много хора и мястото е всичко друго, но не и тайно, но за това си има и други причини - времето е меко почти целогодишно, а и тук са едни от най-добрите голф игрища в Португалия.

Лисабон

Лисабон

Снимка: iStock by Getty Images

Малко други столици по света носят такава поетичност като Лисабон, особено ако се скитате безцелно из историческите и арт квартали като Байро Алто, Баиша и Шиаду.

На снимката са цветните къщи край площад Росио в португалската столица.

Солните езера край Фаро

Птици прелитат над солните езера край Фаро, Португалия

Снимка: iStock by Getty Images

На тези места се добива сол от хиляди години, а някои от солните езера са с розовеещи води заради наличието на специфични бактерии, живеещи в солената вода.

Дворецът Пена

Дворецът Пена

Снимка: iStock by Getty Images

Този замък в стил романтизъм се издига на възвишение над град Синтра и в ясен ден яркожълтата му фасада може да бъде видяна от Лисабон. Еклектиката от стилове в двореца Пена е съвсем целенасочена, както и архитектурната препратка към прочутата Белейнска кула в Лисабон.

Порто

Порто

Снимка: iStock by Getty Images

Порто

Снимка: iStock by Getty Images

Много от историческите къщи в Порто са с ярки, цветни фасади и орнаментирани прозорци. Вторият по големина град в Португалия е мечтата на всеки фотограф - средновековните улички, покрити с калдъръм, се вият сред историческите къщи, облицовани с цветни плочки. А на всичко отгоре имате и величествената река Дору, по която някога са плавали корабите, натоварени с известния в цял свят портвайн.

 

Навсякъде, където има сгради, облицовани с плочки азулежу

Фасада с плочки азулежу

Снимка: iStock by Getty Images

Цветни фасади

Снимка: iStock by Getty Images

Плочките азулежу са запазена марка на Португалия - цветно наследство от маврите, които някога са владеели част от португалските земи. Освен че са красиви, плочките, с които са облицовани много фасади в страната, имат и практическо приложение - предпазват от влагата.

В Лисабон има Музей на азулежу.

ЖП гара Сао Бенто в Порто

Гара Сао Бенто в Порто

Снимка: iStock by Getty Images

Ако не знаехте, че се намирате в жп гара, щяхте да решите, че сте в музей. Това е една от най-впечатляващите сгради, облицовани с азулежу, в която можете да влезете свободно. Не е учудващо, че много от хората в чакалнята на гарата Сао Бенто в Порто не са пътници, а туристи, дошли да напълнят очите си с красота.