Скалният феномен Халката е сред най-посещаваните обекти в Природния парк "Сините камъни" край Сливен. Туристическият маршрут е сравнително лек, пътеката започва от Долната станция на лифта, който води до местността Карандила. Това каза за БТА Красимир Цуцов, гл. експерт "Биоразнообразие, природозащитна и консервационна дейност" в дирекцията на парка.

Освен чист въздух, възможност за движение и пикник в планината, от мястото се открива красива гледка към града.

Халката се е образувала под въздействието на околната среда, придобивайки причудлив вид, а човешкото въображение дава това наименование . "Скалният феномен представлява осемметрово пръстеновидно образувание от кварц порфир, който се свързва с изключително много митове и легенди, разказа експертът. Моята любима легенда е как Халката в миналото е бил пристан за кораби, които са плавали около Сливен, понеже градът е бил дъно на море.

Туристическата пътека, която води до скалното образувание, е сравнително полегата, няма прекалено големи изкачвания, кратка и много приятна, особено напролет и наесен. Началото ѝ е от Долна лифтена станция, през хубава дъбова горичка, изкачването отнема двайсетина минути. Това е един от най-тематичните и най-интересните за хората маршрути. Посещава се почти всеки ден, като събота и неделя е изключително посещаван.

Експертът от природния парк съветва туристите да са внимателни и не препоръчва да се катерят по скалното образувание, за да не засилват ерозията.