Саргасум или кафявите водорасли - вид бързо разпространяващ се микроорганизъм, може да бъдат следващата заплаха за турските морета, посочва експерт, цитиран от вестник "Дейли сабах".

Биологът проф. Барбарос Четин казва, че новото явление, наблюдавано напоследък в голяма степен по крайбрежието на Дикили в окръг Измир (Западна Турция), може да нанесе удар върху морската екосистема в Егейско и Средиземно море и да попречи на туризма в района. Експертът призовава за незабавни действия.

В същото време от седмица насам Турция провежда мащабна кампания за прочистване на Мраморно море от морска слуз - органична материя, състояща се от разнообразие от микроорганизми, която сериозно е засегнала части от морето и застрашава морската флора и фауна.

Мащабът на заплахата от кафявите водорасли не е известен, но проф. Четин призовава властите да предприемат възможно най-бързо действия за решаване на проблема.

Кафявите водорасли са предимно безвредни, докато са в морето, но когато са изхвърлени на брега, те отделят силна неприятна миризма, подобна на развалени яйца, и по-важното, горим газ, който може да причини дихателни проблеми и кожни обриви, когато се отдели във въздуха.

Кафявите водорасли създават сероводород, когато влязат в контакт с въздуха. Те имат също така силна степен на киселинност в морето и могат да бъдат опасни за плувците. Контактът с тези водорасли може да доведе до сърдечни проблеми, световъртеж и главоболие, посочва Четин пред турската информационна агенция ИХА.

Освен по крайбрежието на Дикили кафявите водорасли са забелязани на места и по средиземноморското крайбрежие на страната, край бреговете на Каш, Калкан, Искендерун и Гьокова.

Вестникът отбелязва, че имаше масово разпространение на кафяви водорасли в Карибско море през 2019 г., като водораслите засегнаха участък от 621 мили по мексиканското крайбрежие. Като причини за появата им се сочат промяна в темепературите на морската вода и хода на течението, произтичащи от климатичните промени. Проф. Четин казва, че разпростанението на кафявите водорасли е довело до анулиране на резервации за почивки в Мексико и предупреждава, че подобна ситуация може да настъпи и по турското крайбрежие.

Кафявите водорасли всъщност са важна част от екосистемата, като предоставят убежище на дребни риби и безгръбначни. Те са също основна храна за морските костенурки. Но те са ценни единствено в открито море и опасността им за другите живи същества нараства, когато разстоянието им от брега намалява.