За поредна година райските плажове на Мексико губят райското си очарование и се превръщат в сметище за водорасли.

Множество видеа и репортажи от последните дни показват как крайбрежната ивица, която по принцип е прочута със златистия си пясък, е задръстена с тонове миришещи лошо водорасли.

Сред пострадалите курорти са Канкун, Плая дел Кармен и Тулум.

Водораслите са от вида саргасум и са с червено-кафеникав цвят. Родината им е Бразилия и Западна Африка.

Снимка: iStock by Getty Images

Те винаги са съществували, но през последните десет години се превръщат в сериозен проблем. Когато настъпи сезонът на цъфтежа им, огромни купчини се събират по плажовете на Мексико, Централна Америка, Антилските острови и части от Южна Америка. Най-много са в периода април - август, но не е изключено да бъдат забелязани още от февруари и чак до октомври.

Според учените броят им се увеличава все повече с всяка изминала година. Сред причините за това са нарушаването на екологичното равновесие заради изсичането на екваториални гори и изливането на химикали в отпадните води.

При разлагането на червеникавата маса се отделя сероводород и освен че са неприятни за окото, те също и миришат лошо. Според учените от Университета в Южна Флорида (САЩ) тази година ще е рекордна, що се отнася до количествата изхвърлени на брега водорасли.

Снимка: iStock by Getty Images

За справяне с екологичния проблем мексиканските власти организират бридаги по почистването, които денонощно извозват миризливата разлагаща се маса от плажовете. Мексиканският флот се включва с акции по събиране на саргасума още докато е в открито море. При някои курорти са разположени специални бариери, които държат водораслите далеч от брега.