GPS системи, разположени върху металните пилони на зимната маркировка в планините на България, ще позволят на планинските спасители да откриват по-бързо бедстващи туристи.

Нова зимна маркировка, двуезични информационни табла по трансевропейските ни планински маршрути, маркирани вело- и ски алеи и аптечки са сред другите очаквани в скоро време удобства за планираните от страната и чужбина, които се подготвят от представители на няколко правителствени и неправителствени организации, каза за БТА Мирослав Дачев от Българския туристически съюз. Пилотно ще се тества възможността в пилоните на зимната маркировка да има соларни зарядни за мобилни телефони.

Дачев съобщи, че се подготвя нова Наредба за туристическите пътища и туристическите пешеходни пътеки и маркировката към тях, която да замени сегашния Правилник за маркировката в България, който е от 1967 г., с актуализация от ДАНС през 2012 г. и отдавна не отговаря на европейските изисквания.

В края на март представители на няколко организации, сред които Българския туристически съюз, Българския планинарски съюз, Туристическото дружество "Насам натам", Университетския аварийно-спасителен отряд, Трънско туристическо дружество, Велоклуб "Крива спица", МТБ.БГ и Сдружение "Алабак" са обсъдили проекта на новия поднормативен акт.

През последните две години БТС и представители на четири министерства обсъждат предложенията за промени. Темата за маркировките попада в компетенциите на министерствата на земеделието, към което е природен парк "Витоша", на околната среда, което се грижи за трите национални парка "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", на туризма и на младежта и спорта.

Единодушно е мнението на експертите, че с новата наредба ще се ограничи безразборното поставяне на подобия на маркировки по планинските и горските туристически пътеки, а държавата вече ще може да налага санкции на самодейците маркировчици и на вандалите.

Според БТС, към наредбата трябва да има и две приложения - за маркировките на маршрутите за велосипедистите в планините и приложение за ски маршрутите, коментира Дачев, който си спомня, че преди години от ски пистата "Стената" на Витоша до Княжево е имало маршрути на ски алеи.

България има три европейски пешеходни туристически маршрута: Е3 Ком - Емине; Е4 Драгалевци - Витоша - Верила - Рила - Пирин - Славянка - Гоцев връх, на границата с Гърция; Е8 Боровец - ГКПП "Капитан Андреево" на границата с Турция, и маркировката по тях трябва да стане двуезична - на български и английски език, каквито са европейските изисквания. Основно по тези маршрути се предвижда поставянето на нови информационни табели в преходните етапи на маршрутите, като се посочи, че от това място започва или завършва българската част на европейските маршрути. На някои места трябва да се подменя и зимната маркировка.

Само за Стара планина ще трябва да се подменят над 200-300 метални двуметрови пилона, които поради честото използване от мечки и елени за "масаж" на определени места са повалени.

"Мечтата ни е на зимната маркировка да сложим соларни панели, което ще позволи на туристите да могат да зареждат мобилните си телефони," каза още Дачев. Вече е възложена такава задача на експертна група като пилотно това ще стане на няколко пилона в Пирин, Рила и Стара планина.

Идеята е да се калкулира индикативна стойност на проекта, с който да се кандидатства за еврофинансиране на следващ етап, обясни Дачев.

Друга полезна инициатива са аптечките по туристическите пътеки, като се предвижда такива да има в най-масово посещаваните маршрути в планините. Засега такива аптечки има например на Витоша и те се поддържат от доброволци.