Едно е да си турист в Рим, а съвсем друго - да се преместиш да живееш там и да станеш част от местните.

Това недвусмислено се доказва от тазгодишната класация на най-добрите и най-лошите градове за живеене като чужденец, в която Рим заема последното 57-о място. Номер едно е Куала Лумпур, Малага заема второто място, а трети е Дубай.

Expat City Ranking, ежегодната класация на InterNations, подрежда градовете като места за живот на чужденци, на базата на 25 фактора. В тазгодишното проучване взимат участие над 12 000 чужденци, живеещи извън родните си страни. Те са представители на 174 нации и живеят в 186 държави и територии по света.

Сред факторите за оценка са качество на градския живот (траспорт, безопасност, свободно време и др.), установяване (местен език, създаване на приятелства и др.), кариера (сигурност на работното място, баланс между работа и личен живот), финанси и дом.

Ето го пълният топ 10 на най-добрите градове за живеене като чужденец 2021:

1. Куала Лумпур, Малайзия

2. Малага, Испания

3. Дубай, ОАЕ

4. Сидни, Австралия

5. Сингапур, Сингапур

6. Хо Ши Мин, Виетнам

7. Прага, Чехия

8. Мексико Сити, Мексико

9. Базел, Швейцария

10. Мадрид, Испания

Снимка: iStock by Getty Images

Ето го и дъното - топ 10 на най-лошите градове за живеене като чужденец 2021:

48. Ню Йорк, САЩ

49. Москва, Русия

50. Маастрихт, Нидерландия

51. Париж, Франция

52. Кайро, Египет

53. Токио, Япония

54. Истанбул, Турция

55. Йоханесбург, Южна Африка

56. Милано, Италия

57. Рим, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Номер едно: Куала Лумпур

Куала Лумпур получава най-висока оценка по почти всички категории в раздел "Установяване". "Лесно е да живееш тук и хората са чудесни," споделя американец, живеещ в столицата на Малайзия. Освен това градът е първенец в раздел финанси и дом. Само Хо Ши Мин е място, в което чужденците се чувстват по-спокойни във финансово отношение.

Номер 2: Малага

Малага е много близо след Куала Лумпур, като градът получава най-висока оценка в категория "Приятели и социализиране". Слабото място на испанския град са възможностите за кариерно развитие - 28% от чужденците в града не са доволни от работата си на фона на 16% средно за целия свят.

Номер 3: Дубай

Дубай също получава много точки при бързината и лекотата за установяване. Липсата на езикова бариера е голям плюс - близо 94% от чужденците харесват това, че в Дубай може да се живее лесно, без да говориш местния език. Градът е оценен като безопасен от 97% от живеещите в него чужденци. "Като жена, която идва от страна с висока престъпност, безопасността е много важна за мен," споделя жена от Южна Африка, живееща в Дубай.

Дъното на класацията

Два италиански града заемат последните места в класацията за 2021 г. - Рим (57-о) и Милано (56-о). Рим за пръв път изпада до дъното, макар че през 2018 г. беше на три места от него. Плътно до тях, но все пак с по-добри резултати, е южноафриканският град Йоханесбург, който не особено изненадващо има най-голям проблем с несигурността. 68% от живеещите в него чужденци не се чувстват в безопасност, докато средно за света този процент е 8.