Малцина очакваха пълните локдауни да се завърнат тази зима, но първият вече е факт - от днес в Австрия, докато от една седмица частичен локдаун е въведен в Нидерландия.

Ако ви предстои пътуване или обмисляте кои дестинации да изберете за почивка и екскурзия през зимата, вижте промените в някои от страните от последните дни. Много от държавите няма да са подходящи за туристически посещения през следващите месец - два, а някои затварят границите си за чужденци, които не са ваксинирани.

Вижте подробности.

Куба

Куба отвори границите си от 15 ноември, като ваксинираните туристи няма нужда да си правят PCR тест преди пътуването. Тези, които нямат поставена ваксина, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

Освен това президентът на Куба Мигел Диас-Канел обяви по държавната телевизия, че туристите, които пристигат в страната, ще имат възможност да се ваксинират при желание с препаратите срещу COVID-19 "Абдала" и "Соберана 2", разработени от кубинските специалисти.

Дания

Легендарният коледен базар в Тиволи, Копенхаген, отвори врати въпреки затегнатите COVID мерки на много места в Европа. Базарът има няколко коледни елхи, предлага среща с Дядо Коледа и ресторантите му са отворени, включително за Нова година. Ще работи до 2 януари.

Норвегия

От 26 ноевмри всички влизащи в Норвегия, както чужденци, така и норвежци, трябва да се регистрират предварително, а тези, които нито са ваксинирани, нито преболедували COVID-19, ще трябва да се тестват преди влизане в страната. Правилото не важи за деца под 16 години.

Исландия

По-малко от седмица след като възобнови мерките срещу разпространението на коронавируса правителството на Исландия затегна ограниченията заради рязкото увеличаване на новозаразените през предходните дни. Намален е броят на хората, които може да се събират на публични места и да посещават плувни басейни и спортни зали, а баровете, ресторантите и дискотеките ще трябва да затварят в 22 ч.

Нидерландия

От 13 ноември в Нидерландия е въведен частичен локдаун, който предвижда ресторантите и магазините за продукти от първа необходимост да затварят в 20 ч., а останалите магазини - още в 18 ч., спазване на социална дистанция и приемане до четирима гости у дома и недопускане на публика на футболните мачове. В много нидерландски градове има протести и безредици, свързани с наложените мерки.

Австрия

Австрия въведе пълен локдаун в страната, който ще трае поне 10 дни, но е възможно и да бъде удължен с още 10 до 13 декември. По време на локдауна австрийците ще могат да излизат от вкъщи само за удовлетворяване на насъщни нужди като покупка на храна, посещение при лекар или спортуване. Ресторантите и повечето магазини ще бъдат затворени, а по-големите събития, включително коледните базари, са отменени. До края на локдауна влизането в страната с туристически цели няма да бъде възможно.

Камбоджа

След като първоначално беше обявено, че Камбоджа ще отваря границите си поетапно, внезапно властите смениха подхода си и от 15 ноември всички чужденци, които са напълно ваксинирани, могат да влязат в страната без карантина. Камбоджа е една от страните с най-висок процент ваксинирано население в света - 88%, и се чувства подготвена да посрещне отново туристите. Чужденците ще трябва да представят сертификат за ваксинация и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в страната, а на място ще им бъде направен бърз тест. Изчаква се около 20 минути за резултата, след което посетителите са свободни да пътуват в цялата страна, без ограничения.