Откакто през 2013 г. "селфи" беше определена за дума на годината от авторите на Оксфордския речник във Великобритания, това е един от най-популярните начини за запечатване на важни моменти в живота на хората по целия свят, особено когато са на екскурзия.

Вниманието, което снимащите се фокусират върху екрана и композицията на снимката обаче, често ги разсейва от заобикалящия ги свят и те нерядко влизат в новинарските емисии като жертви на желанието си за снимки.

След поредния нещастен случай в Испания през септември, при който украински турист падна от 30-метрова панорамна площадка в центъра на град Бенидорм, местните власти в курорта обявиха, че организират специални полицейски патрули на местата за опасни селфита.

Испанският град Бенидорм е последното място на селфи инцидент, заради което бяха пуснати допълнителни полицейски патрули

Снимка: iStock by Getty Images

Туристите, и особено блогърите, са готови на всичко за впечатляващо селфи

Снимка: iStock by Getty Images

Според едно проучване Испания е на шесто място в света по брой фатални инциденти по време на селфи.

По данни на испанската фондация iO Foundation поне 141 туристи са загубили живота си заради селфи в периода 2008 - 2021 г. Едно от най-опасните места за селфита е Ниагарският водопад.

Туристка си прави селфи на Ниагарските водопади

Снимка: iStock by Getty Images

Индия, САЩ и Русия също са в списъка, като Испания заема шесто място с поне 15 такива случая.

Най-дръзки във фото стремежите си са блогърите, които получават повече лайкове и последователи, колкото по-екстремен е кадърът.

Друго проучване на новинарски статии от последните 20 години установява, че националният парк "Йосемити" в САЩ е причина за най-голям брой жертви, като броят им е над 1000 (в тази цифра за Йосемитите се включват и загинали по невнимание туристи, които са се подхлъзнали или паднали от скала, но не непременно заради селфи).

Селфи в Йосемитите

Снимка: iStock by Getty Images

В американския "Гранд Каньон" статистиката също не е розова - там загиват средно по 12 души годишно.

От европейските дестинации Плитвичките езера в Хърватия се открояват с голям брой инциденти. След като през 2016 г. местната планинска спасителна служба извършва 1200 спасителни операции, оттам излязоха с официален призив туристите да спрат да си правят "глупави и опасни селфита", част от които завършват фатално.