Новината, че остров Пукет ще е първата дестинация в Тайланд, която ще отвори за ваксинирани туристи, без да се налага те да се изолират в задължителна карантина, обикаля световните медии от няколко месеца. Заради многократните промени в плана на тайландските власти датата 1 юли се възприемаше по-скоро като пожелателна, отколкото като сериозно намерение.

Сега обаче е официално: парти островът на кралството официално ще приеме първите си туристи на 1 юли, като някои от авиокомпаниите, които изпълняват полети дотам, вече започнаха продажбата на билети до слънчевия остров. По данни на тайландските здравни експерти около 60% от местното население на Пукет е ваксинирано, като до 1 юли властите се надяват цифрата да достигне 70%.

Според сегашните правила туристите с поставена ваксина срещу COVID-19 няма да имат ограничение за престоя си в Тайланд (тоест ще могат да използват пълния период на визата си), стига да прекарат първите 14 дни на Пукет.

Очаква се до края на годината постепенно и спрямо епидемиологичната обстановка Тайланд да отвори без карантина и други туристически провинции, а цялостното отваряне на страната е планирано за 1 януари 2022 г.

Ето ги и нашите 5 причини да сте сред първите, които ще видят остров Пукет след отварянето му (приемаме, че плажът, плуването и изследването на нощния живот се подразбират, щом сте тръгнали за Пукет).

Все още не е ясно дали еднодневните екскурзии от Пукет ще са разрешени в началния етап на отварянето - едно от най-популярните преживявания на острова преди памдемията беше плаване до Острова на Джеймс Бонд с прочутата му стърчаща насред морето скала. 

Островът на Джеймс Бонд

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте Пукет почти без туристи

Това заслужава първо място преди която и да е забележителност! Нещо, което беше направо немислимо преди пандемията, сега е възможно - да видите острова почти без туристи, да го имате само за себе си.

Освен пандемията и изискванията за хотелска карантина, друго, което спира посетителите, е времето през юли. Макар средно 18 от дните в месеца да са дъждовни, дъждът се излива за кратко време, а след това отново изгрява слънце и полъхва освежаващ бриз. Температурите се движат между 30-31 градуса през деня и 25-26 градуса през нощта, така че е съвсем поносимо.

Бъдете при статуята на Големия Буда по залез

Големият Буда

Снимка: iStock by Getty Images

Една от основните будистки забележителности на остров Пукет е големият 45-метров мраморен Буда, който се издига в южната част на острова. Статуята е построена изцяло с дарения и всеки може да се включи. От върха се разкриват зашеметяващи гледки, а по пътя надолу може да спрете в някое от панорамните кафенета, за да видите плажа Карон отвисоко.

Застанете в подножието на храма Чалонг

Храмът Чалонг

Снимка: iStock by Getty Images

Това е най-големият и най-посещаваният храм на остров Пукет - не само заради красивата архитектура, но и защото твърдят, че тук се пазят няколко парченца от костица от Буда. По тавана са изрисувани сцени от живота на Буда, а навсякъде сте заобиколени от златни статуи на Буда.

Опознайте пазарите и храната

На остров Пукет има много кулинарни и нощни пазари

Снимка: iStock by Getty Images

Старата част на Пукет е едно чудесно място, на което да се изгубите сред уличките с цветни артистични кафенета и магазинчета за какво ли не. Не пропускайте да минете по пешеходната улица в неделя, когато се провежда големият нощен пазар, на който ще намерите джунджурии, сувенири, дрехи и всякакви местни специалитети, сготвени на място.

В останалите дни от седмицата и на други места на острова също се провеждат нощни пазари.

Открийте по-малко известният плаж Ката Ной

Плажът Ката Ной

Снимка: iStock by Getty Images

Карон, Ката, Най Харн са сред най-популярните плажове на острова, до които можете да стигнете с градски автобус или с тук-тук, ако сте отседнали в самия град Пукет. Но ако искате някое място встрани от утъпканите туристически пътеки, вижте плажа Ката Ной. Намира се съвсем близо до Ката и е спокойно място с красиви гледки.

Какво да НЕ правите: Не яздете и не се къпете със слонове

Както много азиатски страни, и Тайланд предлага много атракции със слонове за туристите, но това е нещо, което е по-добре да пропуснете. Нито язденето, нито заобикалянето от големи групи хора е приятно за слоновете, въпреки че отстрани изглежда забавно. Ако искате да видите огромните бозайници, изберете тур, който не включва нито една от тези дейности, а ви позволява да ги наблюдавате, без да ги обезпокоявате.