След 10 години гражданска война в Сирия някои туроператори вече предлагат почивки в полуразрушената и управлявана от един диктаторски режим държава, разказва "Дойче Веле". Правозащитници критикуват този вид приключенски туризъм.

Целите са екзотични и привлекателни: базари с произведения на художествените занаяти, храмове с впечатляваща архитектура, древни замъци и красива природа.

Проблемът на тези атракции е, че всички те се намират в Сирия - една страна, разсипана от брутална десетгодишна гражданска война, в която продължават да властват терор и насилие.

Държавата и до днес се управлява от авторитарен режим.

Сирия преди войната: местни и туристи в прочутия закрит базар Ал Хамидия в старата част на столицата Дамаск

Снимка: iStock by Getty Images

Туроператори: интересът е висок

Някои европейски туристически агенции обаче не виждат проблем да предлагат екскурзии и пътувания до Сирия.

"Библейски градове, древна култура и вкусни деликатеси" - така берлинската агенция "Soviet Tours" рекламира разсипаната от войната държава. Фирмата е специализирана за пътувания предимно в страните от бившия съветски лагер. От 2022 година тя ще предлага и Сирия в програмата си.

Друга берлинска агенция - "Rocky Road Travel" - съобщава на сайта си, че едно от предлаганите пътувания до Сирия за идната година вече е изцяло разпродадено, затова имало план увеличеното търсене за Сирия да бъде задоволено с нови предложения, обяснява основателят на агенцията Шейн Хорън пред "Дойче Веле". "Хората са любопитни и искат да видят страната със собствени очи, независимо от всички неща, които са чели и чували за нея", казва той.

Не само берлински агенции предлагат дестинации в Сирия. Британските фирми "Lupine Travel" и "Untamed Borders" също са включили страната в туристическите си програми за 2022 година. От Сирия като дестинация се интересуват също редица френски, китайски и руски туроператори.

Сирия сега: бежанската вълна не стихва, а разрушението е навсякъде

Снимка: Getty Images

Приключенски пътувания

Въпросните групови пътувания до Сирия струват по около 2000 евро за деветдневна екскурзия, като цената на полета не е включена. Всички пътувания започват с полет до Бейрут - цел, която е лесно достижима от Европа. След това туристите прекосяват границата към Сирия в онези региони, които се контролират от правителството.

Отделните спирки в туристическите пътувания са Дамаск, Алепо, Хомс и сирийското крайбрежие.

Сирия преди войната: туристи се разхождат сред защитените от ЮНЕСКО римски останки в град Палмира

Снимка: iStock by Getty Images

Всички агенции обръщат внимание на факта, че клиентите им е възможно да се озоват на места, край които евентуално все още се водят боеве. Всички предлагани екскурзии до Сирия минават под рубриката "приключенски пътешествия". Сред тях попадат също и дестинации до цели като Северна Корея, Сомалия, Йемен, Пакистан и Афганистан.

Режимът на Асад печели от това

Германското външно министерство гледа критично на подобни оферти и предупреждава, че пътуванията до Сирия са изключително рискови. А някои организации, като намиращият се във Вашингтон "Syria Justice and Accountability Centre" (SJAC), дори предупреждават, че подобни пътувания са изгодни за режима на Башар Асад, защото внасят валута в държавната хазна. Въпросните средства са изключително ценни за режима, който е блокиран в действията си от международните санкции.

Сирия сега: бежанската вълна не стихва, а разрушението е навсякъде

Снимка: Getty Images

Освен това режимът в Дамаск използва този туризъм, за да подобри своя лош международен имидж. Знае се, че множество правозащитни организации обвиняват сирийските власти в масови нарушения на човешките права, бомбардировки на болници, изтезания на задържани хора, обсада на градове, отклоняване и кражба на хуманитарни помощи.

Гледката на небрежно разхождащи се туристи обаче едва ли ще прикрие всички тези престъпления.

Показателно е, че сирийската държава не издава никакви входни визи за журналисти и правозащитници - гледките явно не са като за пред света.