Любима дестинация на милиони туристи по света, Турция малко по малко променя идентичността и образа си пред света като част от мащабна кампания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

След като името на страната на английски вече официално не е Turkey (Търки), а Türkiye (Тюркие - начина, по който се изписва и произнася на турски), президентът обяви, че ще ребрандира и националния превозвач - Турските авиолинии. Така познатите Turkish Airlines скоро ще се наричат Türkiye Hava Yolları (буквален превод на името на турски език).

Авиокомпанията е известна с турското си име в страната, откакто е създадена през 1933 г. Предстои всички нейни самолети да бъдат пребоядисани и турското име да се появи върху тях на мястото на Turkish Airlines.

По данни на онлайн платформата PlaneSpotters компанията има над 300 самолета, които трябва да бъдат преобразени.

Кампанията за смяната на името на страната тече от месеци. От декември 2021 на всички стоки за износ е задължително да се слага надпис "'Made in Türkiye", а от 2022 г. НАТО и ООН вече използват новото име на Турция в официалната си документация и комуникация.

Защо Турция сменя името си?

Според изявления на правителствените служби и на президента Ердоган името Тюркие по-добре въплъщава турската национална идентичност и култура. Някои международни анализатори все пак смятат, че страната иска да се разграничи от английската дума "turkey", която се пише и произнася по същия начин и означава "пуйка", коментира Евронюз.

Името Република Турция се използва от държавата от 1923 г., след като предишната година е отменен султанатът.

По-рано през 2022 г. Турция разпространи туристически видеоклип, в който туристи от цял свят казват "Здравей, Тюркие" от различни забележителности в страната.