Вулканолозите, провеждащи наблюдения върху вулканичната активност на Йелоустонската калдера считат, че голямо количество магма под земята започва да "кипи".

Според учените от Тексаския университет получените от тях данни свидетелстват за скорошно голямо изригване, съобщава сайтът Лайф.

Формирането на аномални магматични вертикални потоци под земята говорят за началото на необратими процеси по изменение на мантията. Това е частта на планетата, която е разположена между ядрото и земната кора.

Вижте снимки от Йелоустоун >> >> >>


При това положение загрятата от магмата мантия може да се разпростира на десетки и стотици километри. Топлинни показатели, сходни с тези в Йелоустоун, бяха регистрирани дори в Мексико.

Учените считат, че изригването на супервулкана, който за последен път се е пробудил преди 630 000 години, може да се състои след 10 г.

Миналата година National Geographic съобщи информация на изследователи от Държавния университет на Аризона, според която белезите за предстоящото изригване на супервулкана ще се появят десетилетие или малко повече преди то да стане. Преди това учените бяха на мнение, че знаците за бъдещото суперизригване ще се забележат столетия преди то да се случи.

През 2011 г. учени откриха, че земята над магмената камера се издува с около една педя на седем години. Но въпреки това научният консенсус е, че няма как да се прогнозира кога ще стане изригването на супервулкана. Службата за геоложки проучвания на САЩ оценява грубо вероятността да се взриви Йелоустоун на по-малко 1:730 000 - долу-горе същият шанс като катастрофален сблъсък с астероид.

Последствията за САЩ от подобно изригване биха били катастрофални, а щетите колосални. Супервулканът би повлиял и на глобалния климат, заради хилядите тонове пепел, които ще се изхвърлят в горния слой на атмосферата. Това би довело до вулканична зима, в следствие на която може да възникне масов глад, заради евентуалното загиване на земеделските насаждения. Въпреки това, човечеството, включително и Америка биха могли да се справят с последиците от подобно изригване.