Централната барселонска улица "Ла Рамбла", по която някога течеше река от хиляди туристи, днес е призрачно пуста и със спуснати кепенци на заведения и магазини. Един от най-посещаваните от туристи градове в Европа е и един от най-засегнатите заради строгите мерки около разпространението на коронавируса.

В търсене на решения за запълване на вакуума от липсващите туристи, местните власти и бизнес обмислят превръщането на района в културен квартал. Целта е на "Ла Рамбла" да се върнат местните хора, които през последните десетилетия бяха изместени от туристите.

Улица "Ла Рамбла" преди

"Ла Рамбла" е малко повече от километър дълга пешеходна улица, по която преди кризата с Covid-19 се стичаха десетки хиляди души всеки ден, предимно туристи, за които работеха улични кафенета, магазини и будки за сувенири. Статистиките показват, че при последното преброяване едва 680 души са посочили, че живеят на "Ла Рамбла", а до преди пандемията се смяташе, че годишно по булеварда се правят около 100 милиона разходки.

Улица "Ла Рамбла" сега

Затварянето на границите, на магазините и заведенията доведе до многобройни фалити. И преди, и сега "Ла Рамбла" има потенциала да се превърне в място за култура - на улицата са разположени три театъра, опера, музей и музикални заведения.

Тук се издига и построеният през 1603 година театър "Принсипал". Макар да е в лошо състояние и да е затворен от 2006 г., на театъра му предстоят големи промени - предстои да бъде изцяло реновиран и превърнат в мултифункционално пространство за събития.

"Целта на този проект е да създаде преживяване, което може само по себе си да се превърне в дестинация", споделят пред британския вестник Гардиън организаторите на проекта за реновация.

Общинските власти пък планират да трансформират бивша оръжейна палата на "Ла Рамбла" в културен център. Прочутият гурме пазар "Ла Букерия" също търси начини за своето оцеляване, след като туристите, ги няма, а местните никога не са били сред основните му клиенти.

Когато ограниченията паднат и туристите се завърнат на "Ла Рамбла", вероятно ще открият едно съвсем различно място, с нова атмосфера и много повече местни отпреди.