Янко Аврамов от курортен комплекс Мальовица разказа за най-новите инвестиции, които се правят с цел развитието на курорта и привличането на туристи.

- Напоследък много хора говорят и споделят в социалните мрежи, че курортният комплекс Мальовица е силно променен и то към по-добро. Какво толкова се промени тук в сърцето на Рила?

- Промяната започна преди две години и вече е осезаема. Радвам се, че се оценява положително от хората. Видно е увеличаването на туристопотока в района. Това са реалните факти. Промените или новите неща тук образно казано не само могат да се видят, но и да се пипнат.

Инвестирахме много в ски зоната, ремонтирахме Централната планинска школа, осъвременихме и напълно променихме облика на хотел "Мальовица", който не бе ремонтиран от десетки години. Да не забравя и нещо много важно извън бизнеса - с помощта на местната общност бе издигнат и параклисът "Св. Иван Рилски", разположен на входа на пътеката, водеща до емблематичната хижа Мальовица.

- В момента работите ли по други обновления?

- В туристическия бранш не можеш да спираш. Трябва винаги да надграждаш постигнатото. Продължаваме промяната и обновлението на комплекса. Въпреки че сме извън ски сезона, активно се работи по подобряването на условията за спорт и забавление, както и по поддръжката на ски съоръженията и цялата ски зона. Освен това направихме поредната инвестиция за над 200 000 лева.

- Какво ново ще видим?

- В момента работим по изграждането на спа център в хотел Мальовица. Мисля, че това ще затвори кръга на пълноценното туристическо преживяване - да можеш да съчетаеш карането на ски, разходките по горските и снежни пътеки с възстановяването, което дават едни страхотни спа процедури. Няма нищо по-хубаво от планински преход в снега и горещата сауна след това. Неслучайно сауната е изобретена от един народ, роден в снега и горите - финландците. Много искахме да изградим този спа център. Желаехме хората, дошли да се насладят на тишината и спокойствието на Рила, да могат да се възползват от страхотни възможности за пълен релакс.

- Какво ще предлагате в новия спа център?

Монтирали сме много модерни съоръжения. Сред тях са няколко вида сауни - освен стандартната, гостите ще използват билкова и инфрачервена. Ще има парна баня, солна стая, джакузита. Посетителите на курортен комплекс Мальовица ще получат невероятно изживяване! След изтощителен ден в ски зоната или по туристическите маршрути, клиентите ще могат да релаксират и да съберат сили в нашия спа център.

Но нека не ви разкривам всичко. Още малко и всички посетители ще имат възможност да се убедят, че Мальовица остава не само едно от най-красивите планински кътчета в България, а и се превръща в прекрасно място за почивка сред природата, което предлага и удобствата, с които сме свикнали в "цивилизацията".

- Кога ще е готов спа центърът в хотел Мальовица?

- Предвиждаме центърът да е готов до средата на месец октомври и тогава да можем да посрещнем гостите на комплекса с допълнителни услуги.

- Първият сняг вече падна, кога ще зарадвате любителите на ски спортовете с началото на ски сезона?

- В кръга на шегата, това, за жалост, не зависи от моето желание! Когато натрупа достатъчно, веднага ще обработим пистите и ски сезонът започва. Нависоко сме и обикновено има много сняг по нашите писти, но кога точно ще бъде достатъчен, още не се знае.